همسرش بر او واجب میشود، ولی اگر زن به جماع راضی بوده و یا زن شوهرش را به جماع یا کار دیگری که روزه را باطل میکند وادارنماید، کفاره هرکدام به عهده خودش میباشد.
مساله 1541- اگر مرد روزه دار همسر روزه دار خود را به جماع مجبور کرده و زن در وسط کار به جماع راضی شده است، دو کفاره بر مرد و یک کفاره بر زن واجب میشود، ولی اگر مرد همسر خود را به مبطلات دیگری غیر از جماع مجبور کند، کفاره روزه زن بر هیچ یک از آن دو واجب نیست.
مساله 1542- اگر مرد روزه دار در ماه رمضان با همسر روزه دار خود که خواب است جماع نماید یک کفاره بر او واجب میشود، و روزه زن صحیح است و کفاره هم بر او واجب نیست.
مساله 1543- کسی که به واسطه مسافرت یا بیماری روزه نمی گیرد نمی تواند زن روزه دار خود را به جماع مجبور کند، و اگر مجبور نماید کفاره بر خود مرد واجب نیست، ولی بنابراحتیاط واجب کفاره زن را بپردازد.
مساله 1544- انسان نباید در بجا آوردن کفاره کوتاهی کند، ولی لازم نیست فورا آن را انجام دهد، هرچند بهتر است.و اگر چند سال طول بکشد و کفاره را بجا نیاورد چیزی به آن افزوده نمی شود.
مساله 1545- کسی که قضای روزه رمضان را گرفته، اگر تا اذان ظهر آن را باطل نکرده است دیگر نمی تواند باطل کند، و اگر بعد از ظهر از روی عمد آن را باطل کند باید به ده فقیر هر کدام یک مد (حدود 750 گرم) طعام بدهد، و اگرنمی تواند باید سه روز روزه بگیرد و بنابراحتیاط واجب باید پی در پی باشد. و بنابراحتیاط مستحب خوب است به جای ده فقیر شصت فقیر را طعام بدهد.
مواردی که فقط قضای روزه واجب است
مساله 1546- در موارد زیر تنها قضای روزه بر انسان واجب میشود:
1 - هرگاه بدون انجام کاری که روزه را باطل میکند قصد کند روزه خود را به هم بزند و روزه نباشد، یا نیت ریا کند و یانیت روزه نکند.
2 - هرگاه در ماه رمضان غسل جنابت را فراموش کند و با حال جنابت یک یا چند روز روزه بگیرد.
3 - هرگاه در ماه رمضان بدون اینکه تحقیق کند صبح شده یا نه کاری که روزه را باطل میکند