9 - اماله کردن با چیزهای روان:
مساله 1518- اماله کردن با چیز روان گرچه از روی ناچاری و برای درمان باشد روزه را باطل میکند، ولی استعمال شیافهایی که برای درمان موضعی به کار میرود اشکال ندارد، و بنابراحتیاط واجب باید از استعمال شیافهایی نظیرشیاف تریاک و شیافهایی که اثر غذایی یا دارویی دارد خود داری شود.
10 - قی کردن:
مساله 1519- اگر روزه دار عمدا قی کند - گرچه از روی بیماری و ناچاری باشد - روزه اش باطل میشود، ولی اگر ازروی اشتباه و یا بی اختیار قی کند اشکال ندارد.
مساله 1520- اگر روزه دار بتواند از قی کردن خود داری کند، چنانچه برای او ضرر و مشقت نداشته باشد باید در روزه واجب معین خود داری نماید.
مساله 1521- اگر روزه دار بداند خوراکی را که قصد دارد در شب بخورد موجب میشود در روز ناخواسته قی کند، چنانچه بخورد و قی کند بنابراحتیاط واجب باید آن روزه را قضا نماید، بلکه در این فرض هرچند قی نکند بنابراحتیاطقضای آن روزه را بگیرد.
مساله 1522- اگر روزه دار بداند با آروغ زدن چیزی از گلو خارج میشود - به طوری که میگویند قی کرده است - نبایدعمدا آروغ بزند، ولی اگر یقین نداشته باشد اشکال ندارد.
مساله 1523- اگر آروغ بزند و بدون اختیار چیزی در گلو یا دهانش بیاید باید آن را بیرون بریزد، ولی اگر بی اختیار فرورود روزه اش صحیح است.
مساله 1524- اگر از روی اشتباه چیزی را فرو برد و پیش از رسیدن به معده یادش بیاید که روزه است، چنانچه به معده نرسیده باشد و بیرون آوردن آن ممکن باشد باید آن را بیرون آورد و روزه او صحیح است.
احکام مبطلات روزه:
مساله 1525- اگر روزه دار از روی عمد و اختیار یکی از کارهایی که روزه را باطل میکند انجام دهد روزه اش باطل میشود، و چنانچه از روی عمد نباشد روزه اش صحیح است. ولی جنب اگر بخوابد و به تفصیلی که در مساله «1506»گفته شد تا اذان صبح غسل نکند روزه او باطل است.