مساله 1506- کسی که در شب ماه رمضان جنب شده اگر قصد خوابیدن داشته باشد چهار صورت دارد:
1 - چنانچه بداند تا اذان صبح بیدار نمی شود یا عادت به بیدار شدن ندارد، بنابراحتیاط واجب نباید بخوابد، و درصورتی که بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود روزه اش باطل و قضا و کفاره بر او واجب میشود.
2 - اگر میداند یا گمان و یا عادت دارد که پیش از اذان صبح بیدار میشود یکی از این سه حالت را دارد:
الف - چنانچه با این تصمیم که پس از بیدار شدن غسل کند بخوابد ولی تا اذان بیدار نشود، روزه اش صحیح است.
ب - اگر از خواب اول بیدار شود و با همین تصمیم دوباره بخوابد و بیدار نشود، باید روزه را بگیرد و قضای آن را هم بجا آورد، بلکه در صورتی که یقین یا وثوق به بیدار شدن نداشته بنابراحتیاط کفاره نیز بدهد.
ج - اگر برای بار سوم بخوابد و بیدار نشود، باید روزه را بگیرد و علاوه بر قضا بنابراحتیاط واجب کفاره نیز بدهد.
3 - اگر میداند یا احتمال میدهد که پیش از اذان صبح بیدار میشود و نخواهد بعد از بیدار شدن غسل کند یا تردیدداشته باشد که غسل کند یا نه، در صورتی که بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود روزه اش باطل است و قضا و کفاره نیزبر او واجب میشود.
4 - اگر به طور کلی از جنابت و غسل غفلت داشته باشد و بخوابد، باید روزه آن روز را بگیرد و قضای آن را هم بجاآورد.
مساله 1507- خوابی را که انسان در آن محتلم شده بنابراحتیاط واجب باید خواب اول به حساب آورد، ولی اگر دربیداری جنب شده باشد، خوابی که پس از آن واقع میشود خواب اول است. و حکم خواب چهارم یا بیشتر همانندحکم خواب سوم میباشد.
مساله 1508- اگر روزه دار در روز محتلم شود واجب نیست فورا غسل کند، هرچند بهتر است.
مساله 1509- هرگاه در ماه رمضان پس از اذان صبح بیدار شود و ببیند محتلم شده - هرچند بداند پیش از اذان محتلم شده است - روزه او صحیح است. ولی اگر روزه او قضای رمضان باشد، چنانچه وقت آن تنگ است بنابراحتیاطواجب آن روز را روزه بگیرد و بعد از رمضان هم دوباره آن را بجا آورد، و اگر وقت آن تنگ نیست روزه او باطل است.
مساله 1510- کسی که میخواهد قضای روزه رمضان را بگیرد اگر تا اذان صبح - هرچند از