نجس میشود، ولی اگر مقداری که تغییر نکرده به اندازه کر یا بیشتراز کر باشد تنها مقداری که تغییر کرده نجس است.
مساله 27- اگر چیز نجس را زیر شیری که متصل به کر است بشویند، آبی که از آن چیز میریزد چنانچه متصل به کرباشد و بو یا رنگ یا مزه نجاست نگرفته باشد و عین نجاست هم در آن نباشد پاک است.
مساله 28- اگر مقداری از آب کر یخ ببندد و بقیه آن به اندازه کر نباشد، چنانچه نجاست به آن برسد نجس میشود، وهر مقدار از یخ هم که آب شود نجس است.
مساله 29- اگر انسان شک کند آبی که به اندازه کر بوده از کر کمتر شده یا نه، در صورتی که تفاوت فاحشی پیدا نکرده باشد حکم آب کر را دارد، یعنی نجاست را پاک میکند و اگر نجاستی هم به آن برسد نجس نمی شود. و آبی که از کرکمتر بوده و انسان شک دارد به اندازه کر شده یا نه حکم آب کر را ندارد.
مساله 30- کر بودن آب از سه راه ثابت میشود:
اول - خود انسان به کر بودن آن یقین یا اطمینان پیدا کند.
دوم - دو مرد عادل به کر بودن آن گواهی دهند.
سوم - کسی که آب در اختیار اوست و متهم به بی اعتنایی به مسائل شرعی نیست از کر بودن آب خبر دهد.
2 - آب قلیل:
"آب قلیل" آبی است که کمتر از کر باشد و از زمین هم نجوشد.
مساله 31- اگر آب قلیل روی چیز نجس بریزد یا چیز نجس به آن برسد نجس میشود، ولی اگر از بالا آب قلیل را روی چیز نجس بریزند، مقداری که به چیز نجس میرسد نجس و هرچه بالاتر از آن باشد پاک است.
مساله 32- اگر آب قلیل مانند فواره با فشار از پایین به بالا رود، در صورتی که نجاست به بالا برسد آب قسمت پایین نجس نمی شود، ولی اگر نجاست به پایین آب برسد بالا هم نجس میشود.
مساله 33- آب قلیلی که هنگام شستن محل ادرار و مدفوع به بدن یا لباس ترشح میکند، با پنج شرط اجتناب از آن لازم نیست، هرچند پاک و مطهر بودن آن محل اشکال است: اول - آن آب تغییر به صفات نجاست نکرده باشد. دوم - نجاستی از بیرون به محل نرسیده باشد. سوم - نجاست دیگری مانند خون همراه ادرار یا مدفوع بیرون نیامده