به هر طرف شک عمل نماید نمازش صحیح است، و بهتر است بنا را بر کمتر بگذارد.
مساله 1051- کم شدن رکن بنابراحتیاط واجب نماز نافله (نماز مستحبی) را باطل میکند و در زیاد شدن رکن نیزاحتیاط شود، پس اگر یکی از کارهای نافله را فراموش کند و موقعی یادش بیاید که مشغول رکن بعد از آن شده، آن کار راانجام دهد و دوباره آن رکن را بجا آورد و نماز را نیز دوباره بخواند، و یا نماز را رها کند و از سر بگیرد.
مساله 1052- اگر در یکی از کارهای نماز نافله شک کند - خواه رکن باشد یا غیر رکن - چنانچه محل آن نگذشته آن رابجا آورد، و اگر محل آن گذشته به شک خود اعتنا نکند.
مساله 1053- در نماز مستحبی باید به ظن و گمان خود عمل کند، مثلا اگر گمانش به یک رکعت میرود احتیاطا یک رکعت دیگر بخواند.
مساله 1054- اگر در نماز نافله کاری کند که برای آن در نماز واجب سجده سهو واجب میشود یا یک سجده یا تشهدرا فراموش نماید، لازم نیست پس از نماز سجده سهو یا قضای سجده یا تشهد فراموش شده را بجا آورد، ولی میتواندبه امید ثواب انجام دهد.
مساله 1055- اگر شک کند که نماز مستحبی را خوانده یا نه، چنانچه آن نماز وقت معین نداشته باشد یا وقت معین داشته باشد و پیش از گذشتن وقت شک کند، بنا بگذارد که نخوانده است، ولی چنانچه وقت معین داشته و پس ازگذشتن وقت شک کند به شک خود اعتنا نکند.
قسم سوم - شکهای صحیح :
مساله 1056- در نه صورت اگر نمازگزار در شماره رکعتهای نماز چهار رکعتی شک نماید باید فورا فکر کند، پس اگریقین یا گمان به یک طرف شک پیدا نمود همان طرف را بگیرد و نماز را تمام کند، و در غیر این صورت به دستورهایی که گفته میشود عمل نماید. و آن نه صورت از این قرارند:
1 - پس از سر برداشتن از سجده دوم شک کند دو رکعت خوانده است یا سه رکعت، که باید بنا را بر رکعت سوم گذاشته یک رکعت دیگر بخواند، و پس از سلام نماز بلا فاصله و بدون انجام دادن کاری که نماز را باطل میکندبنابراحتیاط واجب یک رکعت نماز احتیاط ایستاده بجا آورددستور نماز احتیاط در مساله (1061) آمده است..
2 - پس از سر برداشتن از سجده دوم شک کند دو رکعت خوانده یا چهار رکعت، که باید بنا را بر