صفحه ۸۳

2 - اگر مجتهدی بنابر مصلحت و تشخیص خود یا به هر دلیل فتوا به حلیت حرامی یا بالعکس دهد، یا برخلاف ضرورتی فتوا دهد آیا می‎توان به فتوای او عمل کرد؟ و فتوای او در این مورد برای مقلدینش حجت است ؟

جواب: 1 - آنچه از روایات گوناگون و از جمله توقیع حضرت ولی عصر (عج) استفاده می‎شود، در زمان غیبت، مردم باید احکام دینی را از علما و فقهای عادل و به دور از هوای نفس و مطیع اوامر و نواهی شریعت اخذ نمایند و کلام آنان برای مردم حجت است، و در امور تقلیدی نظر و فتوای اعلم آنان مقدم خواهد بود.

2 - هیچ مجتهدی نمی تواند حلال خدا را حرام و حرام خدا را حلال کند؛ بلی در بعضی موارد بین بعضی از عناوین حلال و حرام، یا واجب و حرام تزاحم پیش می‎آید، مانند وضو و غسل حرجی یا زیارت واجب خانه خدا که مستلزم حرج و مشقت طاقت فرسا باشد؛ در این گونه موارد، مجتهد با اتکا به حکم عقل و شرع آنچه اهم است را بر مهم مقدم می‎دارد.

فرزندان حضرت مهدی (عج)

(سؤال) نظر شما در مورد این که بعضی می‎گویند: حضرت مهدی (عج) دارای فرزند و اولاد می‎باشند، چیست ؟

جواب: دلیل قطعی مبنی بر این که آن حضرت دارای فرزند و اولاد هستند در دست نداریم، جز بعضی از جملات موجود در زیارت های آن حضرت. بلی از بعضی روایات استفاده می‎شود که فرزند آن حضرت پس از انقضای مدت حکومت ایشان به جای آن حضرت حکومت را در دست می‎گیرد.بحارالانوار، ج 53، ص 147 و 148، ح 6.

و طبرسی در "اعلام الوری" گفته است: "در روایت صحیح آمده است که بعد از دولت حضرت مهدی (عج) دولتی نخواهد بود، ولکن در بعضی روایات آمده است

ناوبری کتاب