صفحه ۶۴

اعتمادی به اتهام افراد به غلو نمی باشد، زیرا آنچه امروز نزد شیعه در مورد مراتب و مقامات امامان (ع) ضروری مذهب است، در گذشته غلو شمرده می‎شد، تا آن جا که مثل مرحوم صدوق قول به این که پیامبر و امامان (ع) سهو نمی کنند را غلو می‎دانسته، در حالی که امروز این نظریه جزو ضروریات مذهب است".تنقیح المقال، ج 3، ص 125.

در خاتمه برای کسانی که توانایی علمی و یا مالی دارند، لازم است در عرصه اعتقادات تلاشی همه جانبه انجام دهند، تا جاذبه مذهب و اهل بیت (ع) را برای اهل دانش و فرهنگ و سایر ملت ها و مذاهب بیشتر نمایند تا ان شاء الله مصداق این آیه شریفه قرار گیرند: (الذین یبلغون رسالات الله و یخشونه و لایخشون احدا الا الله و کفی بالله حسیبا) ؛سوره احزاب (33)، آیه 39. "کسانی که رسالت خدایی را ابلاغ می‎کنند و تنها از خدا خوف دارند و از غیر خدا خشیت ندارند و خداوند در حسابرسی کافی است".

خطبه "بیان" و خطبه "تطنجیة"

(سؤال) نظر شما درباره خطبه "بیان" و خطبه "تطنجیة" چیست ؟ آیا مضامین آن دو خطبه مشتمل بر غلو می‎باشد؟

جواب: دو خطبه مذکور از نظر مضمون تقریبا مشترکند. ولی علاوه بر ضعیف بودن سند آن ها در کتاب های صحیح و معتبر وجود ندارند. و مرحوم علا مه مجلسی در "بحارالانوار" می‎فرماید: خطبه "بیان" را در کتاب های معتبر و صحیح نیافتم مگر در کتاب های غلات.ر.ک : بحارالانوار، ج 25، ص 348؛ الذریعة، ج 7، ص 200 و ج 13، ص 210. بلی بعضی از مضامین آن با بعضی از روایات که در آن ها مقامات و مراتب کمال و قرب معنوی مولی الموحدین حضرت امیر(ع) ذکر شده، موافق است. و بعضی از مضامین آن، که به ظاهر مشتمل بر غلو است قابل تفسیر و تأویل به معنای صحیح و مقبول خواهد بود.

ناوبری کتاب