کرامت انسانی در تعزیر
(سؤال) با توجه به این که تعزیر مجازاتی است که چگونگی آن از شرایط زمان و مکان تأثیر میپذیرد و حتی برخی از فقها همچون شهید اول آن را تابع عرف میدانندالقواعد و الفوائد، ج 2، ص 142، قاعده 204. و نیز بر مبنای اصل کرامت انسانی که حضرت عالی نسبت به آن تأکید فرموده اید، آیا میتوان به این نتیجه دست یافت که چگونگی مجازات های تعزیری - که بیشتر مجازات های اسلامی را تشکیل میدهند - نباید با عقلانیت جمعی جامعه که بنابر قول شهید همان عرف است، در تعارض قرار گیرد و نباید به گونه ای باشد که در باور عمومی مردم در یک زمان، هتک کرامت انسانی تلقی شود؟
جواب: از لسان روایات حدود و تعزیرات فهمیده میشود که هدف مهم شارع از تشریع آن ها اصلاح فرد و جامعه و تأدیب افراد خاطی و مجرم و حفظ حرمت انسانی اوست. ولی چون تشریع آن ها برخلاف اصل اولی "عدم تسلط هر انسانی بر انسان دیگر" میباشد، لذا باید به قدر متیقن که مورد اذن قطعی شارع میباشد اکتفا نمود؛ و آن، مواردی است که تعزیر، موجب هتک حرمت انسان بما هو انسان نگردد، چنان که تعزیر کسی که به عرض و آبروی دیگری لطمه وارد نموده است نه تنها هتک حرمت انسان نیست بلکه پاس داشتن حرمت انسان و جامعه انسانی محسوب میگردد. بر این اساس موارد مختلف است و اگر نوع تعزیر یا شکل اجرای آن به واقع موجب هتک کرامت انسانی و در تعارض با مبانی و ارزش های پذیرفته شده اخلاقی در یک جامعه باشد، دلیلی بر جواز آن وجود ندارد.
به علاوه، تعزیر برای رعایت مصالح فرد و جامعه و حفظ حقوق الهی و مردمی است؛ و هتک حرمت و کرامت انسانی، خود از اموری است که مبغوض و منهی عنه شارع است، و چگونه با امری که مبغوض شارع است حرمت احکام شریعت و حقوق الهی و مردمی حفظ میگردد؟