عفو حاکم
(سؤال) آیا حاکم شرع میتواند در صورت صلاحدید حدود الهی و تعزیرات را مورد عفو قرار دهد؟
جواب: در مورد حدود اگر جرم موجب حد با اقرار متهم ثابت شود، حاکم اسلامی میتواند عفو کند؛ ولی اگر با بینه ثابت شود نمی تواند. و اما در مورد تعزیر اگر جرم از قبیل تجاوز به حقوق الناس باشد تنها با گذشت صاحب حق، حاکم شرع میتواند آن را عفو نماید؛ ولی اگر از قبیل حق الله باشد حاکم شرع در صورت مصلحت میتواند آن را عفو کند. و ظاهرا قوانین جزایی نهادینه شده در کشور ما - که متعهد به موازین اسلامی هستیم - در غیر مورد حدود معینه شرعی، از قبیل تعزیرات شرعی میباشند. و لذا در صورتی که موجب تضییع حقوق دیگران و یا جرأت مجرمین نشود حاکم اسلامی میتواند با مدارا برخورد کند؛ و حتی المقدور سخت گیری نشود، زیرا بسیاری از این سخت گیری ها موجب زدگی مردم از اسلام و همه ارزش های دینی میگردد.
محدوده تعزیر
(سؤال) آیا تعزیر منحصر به ارتکاب معصیت اعم از کبیره یا صغیره است ؟ بنابراین کاری که شرعا معصیت نیست ولی ارتکاب آن مفاسدی را برای فرد یا اجتماع ایجاد میکند و باعث اختلال در نظم جامعه میشود، آیا حاکم شرع میتواند مرتکب آن را عقوبت و تعزیر نماید؟
جواب: ایجاد مفسده در جامعه مسلمین معصیت است. و اگر کسی با علم به حکم و موضوع و از روی قصد مرتکب آن شود، در صورت ثبوت آن از راه های شرعی، قاضی جامع الشرایط میتواند او را تعزیر نماید؛ و اگر عالم به حکم یا موضوع نباشد و قصد ایجاد مفسده و اختلال نداشته باشد باید ارشاد گردد. و در هرحال باید علم و قصد او احراز گردد تا بتوان حکم به تعزیر وی داد. و نیز عناوینی همچون "مفسده" یا