اهل کتاب میشود، متمنی است آن جناب فتوای موصوف مورد درخواست جوامع اهل کتاب را ارسال فرمایند که موجب سپاس خواهد بود.
جواب: در رابطه با دیه اهل کتاب، فقهای اهل سنت در دیه آنان اختلاف نظر دارند؛ حنفیه دیه همه اهل کتاب را مانند دیه مسلمان - ده هزار درهم و قرائن آن - میدانند و غیر حنفیه دیه زرتشتی را هشتصد درهم میدانند ولی دیه یهودی و نصرانی را شافعیه چهار هزار درهم و مالکیه و حنبلیه نصف دیه مسلمان میدانند.
و اما فقهای شیعه، مشهور آنان دیه هر سه فرقه را هشتصد درهم میدانند و براین امر اخبار صحیحه بسیاری دلالت دارد. و هرچند در برخی اخبار شیعه چهار هزار درهم و در برخی مانند دیه مسلمان نیز ذکر شده ولی نوعا فقها این اخبار را حمل بر تقیه کرده و به آن ها عمل نکرده اند. و مرحوم شیخ طوسی این اخبار را حمل نموده بر کسی که عادت دارد اهل کتاب را بکشد. و برخی از فقهای معاصر اخبار متعارض را حمل نموده بر اختیار دولت اسلامی برحسب شرایط و موقعیت افراد. اما کثرت اخبار هشتصد درهم و صحت آن ها و عمل مشهور فقها بر طبق آن ها قابل اغماض نیست.
لکن برای رفع دغدغه هموطنان و جلوگیری از تبلیغات مخالفین نظام اسلامی به ویژه در شرایط جهانی امروزه راهی وجود دارد، بدین گونه که چون اهل کتاب در ذمه یا امان دولت اسلامی میباشند ممکن است دولت در عقد و قرارداد ذمه یا امان به عنوان شرط ضمن عقد لازم متعهد شود در صورتی که آنان به شرایط ذمه و امان عمل نمایند، دیه آنان را مانند دیه مسلمانان پرداخت نماید که طبعا زاید بر هشتصد درهم از بودجه دولت پرداخت میشود؛ و این موضوع در بودجه کشور منظور میگردد و به مصلحت نظام و کشور و جمع بین الحقوق میباشد، و مجلس شورای اسلامی نیز آن را تحت ضوابط و شرایطی تصویب مینماید. و مصادیق و موارد آن زیاد نیست تا مستلزم بودجه سنگینی شود.