ترس است. اقرار در زندان یا در حال تهدید، هیچ ارزش و اثر شرعی ندارد و در اقرار به جرم موجب رجم یا قتل، انکار پس از اقرار نیز مسموع است و حکم قتل در رجم برداشته میشود. بنابراین، رجم، بسیار کم اتفاق میافتد. و لکن نفس چنین حکمی سبب میشود زنای محصنه، یعنی زنای با زن شوهردار یا زنای مرد زن دار بسیار کمتر اتفاق بیفتد. بسیاری از مواردی که حکم رجم اجرا شده است بی جا بوده و به خاطر ندانستن مسأله بوده است.
و اگر زنای محصنه از راه اقرار باشد و انکار هم دنبال آن نباشد باز طرف، حق دارد فرار کند و در این صورت تعقیب او جایز نیست؛ ولی اگر به چهار شاهد عادل ثابت شود، و یا اقرار شرعی و در جو اختیار و به دور از ترس و زندان ثابت شد و انکار هم دنبال آن نباشد، حکم رجم ثابت است. و مسأله بین شیعه و سنی اجماعی است. توجه دارید که حفظ نوامیس مردم از نظر عقلی و نقل بسیار اهمیت دارد؛ و کسی اگر فرض کند چنین معصیت بزرگی در حریم خودش رخ دهد بالوجدان او مجازاتی کمتر از آنچه از ناحیه شرع در نظر گرفته شده برای مجرم درنظر نمی گیرد و فطرت او هم به چنان مجازاتی تن درمی دهد. حق این است که این چنین گناهی اگر به خوبی کالبد شکافی موضوعی شده و شرایطی که در تحقق و ثبوت آن شرعا معتبر دانسته شده بررسی کارشناسانه گردد عقل و عقلا مجازات شرعی آن را متناسب با آن مییابند.
اجرای حد زنای محصنه
(سؤال) آیا میتوان مجازات زنای محصنه را که رجم میباشد به صورت اعدام با چوبه دار یا تیرباران انجام داد؟
جواب: زنا باید یا به شهادت چهار شاهد عادل که مدعی رؤیت عمل "کالمیل فی المکحلة ؛ مثل داخل شدن میل در سرمه دان" باشند، و یا به چهار بار اقرار خود زانی در حال عادی و بدون فشار و اکراه و ترس در حضور قاضی شرع ثابت شود.
و در صورتی که به شهادت چهار شاهد عادل باشد طرف در حال رجم حق فرار