صفحه ۴۵۷

آیا زنان فقط برای استمتاع جنسی مردان آفریده شده اند؟ آیا این حرف، عقلانی و عادلانه است ؟ آیا مرد، عقل محض است و زن، عاطفه محض ؟

جواب: در رابطه با نقص ایمان - بر فرض صحت سند سخن مزبور - می‎توان گفت: این جمله حضرت اشاره است به این که ایمان سه درجه دارد: اعتقاد به قلب، عمل به ارکان یعنی انجام تکالیف شرعی، و اقرار به زبان؛ و چون زن ها تا قبل از یائسگی در هر ماه چند روزی معمولا از انجام عبادات محرومند قهرا گرفتار نوعی ضعف و نقص ایمان در بعد عمل خواهند شد. و آنچه در مورد نقصان عقل زن در "نهج البلاغه" و غیر آن آمده است، بر فرض تمام بودن سند آن، دلالتی بر ناقص بودن خلقت زنان ندارد؛ بلکه می‎تواند ناظر بر رفتار و تربیت زنان در مقطع خاصی از زمان باشد، و یا ناظر به این حقیقت باشد که زن و مرد گرچه هردو صاحب عقل و عاطفه و احساس می‎باشند، ولی عاطفه و احساسات زنان نوعا غالب بر عقل آنان است، همان طور که در مردان نوعا عاطفه مغلوب عقل است و غلبه عاطفه و احساسات زنان بر عقل آنان کمال محسوب می‎شود و نقش مؤثر و تعیین کننده در جذابیت آنان و نیز تربیت و حضانت فرزند دارد، وگرنه ربطی به میزان علم، تقوا و برتری مرد بر زن ندارد.

با توجه به همین اختلاف تکوینی آنان، زن و مرد مکمل هم در زندگی و به تعبیر قرآن، لباس هم محسوب می‎شوند. وظایف آنان نیز براساس همین اختلاف در ساختار خلقت تنظیم و طراحی شده است.

و در مورد عدم مشورت با زنان در بعضی از نقل ها به این صورت آمده است که "با زنان مشورت نکنید، مگر این که عقل و تدبیر آنان را امتحان کرده باشید".بحارالانوار، ج 100، ص 253. و در هرحال سخنان حضرت امیر(ع) در مقام بیان قاعده و اصل کلی نسبت به همه زن ها و همه زمان ها و همه شرایط نمی باشد، و لذا کلیت ندارد؛ زیرا بسیار دیده و شنیده شده

ناوبری کتاب