رأی زنان در شهادت و انتخابات
(سؤال) چگونه میتوان توجیه کرد که در سیستم حکومت اسلامی در یک جا از نظر حقوقی شهادت دو زن برابر با شهادت یک مرد میباشد، ولی در انتخابات یک زن برابر با یک مرد حق رأی دارد؟ آیا به نظر شما اگر در صدر اسلام انتخابات وجود داشت زنان رأیشان هم وزن رأی مردان بود؟
جواب: شهادت برای اثبات حقوق دیگران طریقیت دارد، و چون معمولا زنان بیش از مردان در معرض فراموشی و یا تحت تأثیر عواطف و احساسات قرار میگیرند در مقام شهادت حکم به تعدد شده تا در فرض لغزش یکی از آن ها با تذکر دادن دیگری به او حقی ضایع نشود؛ چنان که در قرآن کریم میخوانیم: (أن تضل احداهما فتذکر احداهما الاخری) ؛سوره بقره (2)، آیه 282. "تا اگر یکی از آن دو فراموش کرد آن دیگری به یادش آورد". ولی انتخاب نماینده مجلس از باب شهادت نیست، بلکه به نوعی وکیل قرار دادن اوست در دفاع از حقوق اجتماعی و سیاسی و اقتصادی موکلین؛ (البته وکالت به معنای عام) و زنان نیز همچون مردان دارای حقوق اجتماعی و سیاسی و اقتصادی میباشند و میتوانند جدا جدا در انتخاب وکیل خود اقدام نمایند مانند توکیل در دیگر امور شخصی. و بر این اساس پیامبراکرم (ص) پس از فتح مکه و بیعت با مردان، با زنان نیز بیعت کردند؛ بدین گونه که قدحی از آب آوردند و حضرت دست خود را در آن فرو برد و بعد زنان نیز دست در آن فرو بردند.
حقوق زن در اسلام
(سؤال) من تازه مسلمان شده ام و با این که تازه به خواندن قرآن مشغول شده ام اما سؤالاتی برایم به وجود آمده، از جمله این که میدانم اسلام در دوران جاهلیت خیلی از