حقوق مخالفان در اسلام
(سؤال) حقوق شرعی "مخالف سیاسی" چیست ؟
جواب: مخالف سیاسی - چه کسی که اصل نظام و حاکمیت دینی را قبول دارد ولی به شیوه و سیاست حاکمان انتقاد دارد، یا کسی که اصل نظام و حاکمیت دینی یا ساختار سیاسی نظام و یا صلاحیت حاکمان را قبول نداشته باشد - از دیدگاه شرع دارای حقوقی است؛ که این حقوق اختصاص به مسلمانان ندارد، و شامل آنان - اعم از شیعه و سنی - و غیر مسلمانان میگردد.
اما در غیر مسلمانان در مثل جامعه ایران تابع توافق هایی است که در قرارداد میان آن ها و مسلمانان منعقد شده است، و یا در قانون اساسی بیان شده است.
حضرت امیر(ع) در نامه به مالک اشتر در رابطه با رعیت میفرماید: "فانهم صنفان: اما اخ لک فی الدین، او نظیر لک فی الخلق..."؛همان. این جمله اشاره است به حق هم کیشی و حق هم نوعی.
حقوق اجتماعی مسلمانان اهل سنت نیز همانند شیعیان است؛ یعنی اگر صلاحیت های لازم را دارا باشند از دیدگاه اسلام شایستگی تصدی مناصب و مشاغل مختلف را دارا میباشند؛ مگر این که در قراردادی که مورد توافق باشد (همچون قانون اساسی) پیش بینی دیگری شده باشد، و جنبه اکثریت ملت را در نظر گرفته باشند.
بنابراین مخالفان سیاسی - از هر فرقه و مذهبی که باشند - دارای حقوقی هستند، که اجمالا به برخی از آن ها اشاره میشود:
اول: حق آزادی بیان و اظهار نظر؛ این حق عام و نسبت به موافق و مخالف یکسان است. و در مورد مخالف هدف ها و عرصه های مختلفی قابل تصور است: