آن از اهانت و هتک جداست؛ در نتیجه "خط قرمز"، حقوق خداوند و قانون او و مقدسات دینی و حقوق مردم است و بس.
نگاه پسینی به احکام اجتماعی
(سؤال) در احکام اجتماعی و قضایی آیا نگاه پسینی، یعنی توجه به آثار آن ها در اجتماع، میتواند ملاک صحت و سقم آن ها در جوامع و زمان های مختلف باشد؟
جواب: احکام شرع ناشی از مصالح و مفاسد واقعی میباشد. منتهی الامر عقل و کاوش بشری به بعضی از مصالح و مفاسد احکام میتواند پی ببرد، نظیر اکثر احکام اجتماعی و غیر عبادی، و به بعضی نمی تواند پی ببرد نظیر بسیاری از خصوصیات عبادات و نیز بعضی از امور غیر عبادی.
در آن بخشی که انسان میتواند به مصالح احکام پی ببرد، چنانچه او اهل نظر و مطلع بر موازین و قواعد دینی باشد و یقین به ملاک واقعی حکمی نماید، یقین او میتواند برای صحت و سقم آن حکم ملاک باشد.
انتخابات در اسلام
(سؤال) بارزترین مشخصه حکومت مردم سالاری (حکومت متکی بر اکثریت) انتخابات است، و انتخابات یکی از ارکان مهم و از دستورات اسلام است؛ به چه دلیل در اکثر بلاد اسلامی انتخابات به معنای دقیق کلمه پیاده نمی شود؟
جواب: با این که رسول خدا(ص) به اعتقاد ما معصوم از خطا و گناه بوده اند، با این حال خداوند خطاب به آن حضرت میفرماید: (و شاورهم فی الامر) ؛سوره آل عمران (3)، آیه 159. "در امور با آنان مشورت کن". و آن حضرت در مسائل اساسی خطاب به مردم میفرمودند: "اشیروا علی".مغازی، ج 1، ص 48.