قیامت در امر هدایت و سعادت خود به آن نیاز دارد، در کتاب و سنت وجود دارد. کتاب و سنت دو گنجی هستند پایان ناپذیر، لکن استخراج و استنباط مطالب مورد نیاز از آن ها نیاز به آگاهی خاص و ذوقی نورانی دارد تا مکتب اسلامی در مقایسه با سایر مکاتب در جایگاهی رفیع قرار گیرد و سایر مکاتب بر آن چیره نشوند.
معنای نواندیشی دینی، نواندیشی در فهم حقایق کتاب و سنت مطابق با اصول و موازین منطقی مورد قبول است. تفاوت فهم افراد از دین قابل انکار نمی باشد، بدیهی است فهم کسانی از دین که در هزار سال پیش زندگی میکرده اند با فهم کسانی که امروز زندگی میکنند تفاوت خواهد داشت.
مراتب ظلم
(سؤال) همان طور که در منابع اسلامی مذکور است، ظلم سه مرتبه دارد: ظلم در حق النفس، ظلم در حق الناس و ظلم در حق خالق. در این بین آنچه کمتر اهمیت دارد ظلم بر نفس است، و آنچه بسیار اهمیت دارد، ظلم به ناس است. این اهمیت بر طبق روایات و سنت اهل بیت (ع) نیز به عینه استنباط میشود؛ مثلا قیام حضرت امام حسین (ع) طبق فرمایش صریح ایشان برای امر به معروف و نهی از منکر و برای احقاق حق الله مبنی بر حاکمیت حق و حق الناس بود. همچنین در روایتی دیگر، تظلم خواهی یک زن از مولا علی (ع) در اثر ظلم همسرش، به عینه دفاع از حق الناس است، و نمونه های دیگر که حضرت عالی بهتر میدانید.
حال چگونه است که در جمهوری اسلامی که برای احقاق حق و برپایی حکومت عدل گستر برپا شد این مسأله با این وضوح نقض گردیده و حکومت با تمام توان، سعی در ممانعت از ظلم به حق الناس را دارد، و متعرض مجالس خصوصی و آزار و اذیت به جوانان و پسران به خاطر اندکی مو یا طرز پوشش و رفتار میشود؛ ولی در مقابل حیف و میل بیت المال، رانت خواری و ارتشأ که از مظاهر ظلم به حق الناس است غافل است، یا در مورد نصیحت ائمه مسلمین و گفتن کلمه حق در پیشگاه حاکم، مسلمانان اصیل و دلسوز باید دچار رنج و زحمت شوند...؟!
جواب: در قرآن کریم سوره توبه آیه 71 میخوانیم: (و المؤمنون و المؤمنات