نصف به علاوه یک، یا دو سوم باشد، که پیامبر(ص) یا ائمه ما(ع) به آن عمل کرده باشند؟ در کدام آیه و حدیث ؟ در حالی که روایت میفرماید: "ان دین الله لایصاب بالعقول الکاسدة و الاراء الفاسدة".
جواب: در تاریخ اسلام و منابع معتبر دینی، دلیلی بر مشروعیت خصوص انتخاب به میزان نصف آرا به علاوه یک، و یا دو سوم آن یافت نمی شود؛ بلکه آنچه وجود دارد همان تأیید و امضای سیره عقلا مبنی بر ترجیح نظر اکثریت بر نظر اقلیت در مقام تزاحم است. چنان که طبق خبر منقول در جنگ احد نظر شخصی پیامبراکرم (ص) عدم خروج از مدینه بود، ولی به لحاظ این که نظر و رأی اکثر اصحاب برخلاف آن بود، آن حضرت به نظر آنان عمل کردند و از شهر خارج شدند.الکامل فی التاریخ، ج 2، ص 150. و نیز از حضرت امیر(ع) نقل شده است که فرمودند: "ألزموا السواد الاعظم فان ید الله مع الجماعة و ایاکم و الفرقة"؛نهج البلاغه، خطبه 127. "ملازم جمعیت های زیاد باشید، همانا دست خدا با جماعت است. و از تفرقه بپرهیزید".
البته اعتبار نظر اکثر تنها در خصوص قلمرو موضوعات احکام و اداره نظام اجتماعی آن هاست؛ ولی در حوزه فهم و استنباط احکام شرعی، نظر آنان عقلا و شرعا هیچ گونه اعتبار ندارد. بلی ممکن است در بعضی موارد نظر اکثریت اهل استنباط و اجتهاد موجب حصول اطمینان یا یقین به حکم شرعی شود. برای توضیح و تفصیل مطالب فوق میتوانید به کتاب "دراسات فی ولایة الفقیه" این جانب یا ترجمه آن به نام "مبانی فقهی حکومت اسلامی" مراجعه نمایید.دراسات فی ولایة الفقیه و فقه الدولة الاسلامیة، ج 1، باب پنجم، فصل چهارم، ص 493 به بعد.
نواندیشی دینی
(سؤال) معنای نواندیشی و تجددگرایی در تفکر اسلامی چیست ؟
جواب: از آن جا که دین اسلام خاتم ادیان آسمانی است، هر آنچه بشر تا روز