جواب: 1 - چهارچوب آزادی سیاسی بدین گونه است که در پرتو آزادی، هم حقوق حق تعالی که خالق و مالک ماست و هم حقوق افراد و جامعه رعایت شود و هیچ حق مشروعی تضییع نگردد. بنابراین اعمال حق آزادی هر کسی در حدی است که به حق دیگران تجاوزی نشود.
2 - بنابر نظریه تمرکز قدرت در یک نفر، ملاک مشروعیت حاکم، علاوه بر وجود همه شرایطی که عقل و نقل آن ها را لازم میداند، عدم تخلف او از قوانین و مقررات عقلی و نقلی در اداره کشور میباشد. در کتاب "دراسات" علاوه بر هشت شرطی که برای شخص حاکم از طریق عقل و کتاب و سنت بیان شده، بر انتخاب آزادانه او توسط مردم نیز تأکید شده است. بنابر این حاکمیت منتسب به او در صورت فقدان شرایط و تخلف از قوانین و مقررات و کسب قدرت از غیر طریق انتخاب یا انتخاب ناسالم، نامشروع میشود.همان، ص 285 به بعد و ص 531 به بعد.
اما بنابر نظریه تفکیک قوا در حاکمیت دینی، ملاک مشروعیت هریک از قوای نظام اسلامی دارا بودن شرایطی است که هر قوه میطلبد؛ به علاوه پایبند بودن آن به وظایف قانونی ای است که بر عهده آن گذاشته شده است. و کسب قدرت از طریقی است که مورد قبول مردم باشد.
معنای احکام حکومتی
(سؤال) معنا و مقصود از احکام حکومتی چیست ؟
جواب: احکام حکومتی احکامی است که از سوی حاکم شرع جامع الشرایط یا نماد حکومتی خاص صالح براساس مصالح و ضرورت های زمانی و مکانی جامعه به طور موقت و محدود صادر میشود. این گونه احکام نباید با روح اسلام و ارزش های آن و نیز قواعد کلی مستفاد از کتاب و سنت مخالف باشد.