صفحه ۲۷۰

جواب: الف - بخشیدن فدک توسط پیامبراکرم (ص) به حضرت زهرا(س) به خاطر پیش بینی آن حضرت بود که در مورد غصب خلافت می‎کردند و می‎خواستند در صورت غصب خلافت، بیت حضرت زهرا(س) که بیت امامت حقه است از نظر مالی در سختی و مضیقه نباشد. و غصب فدک توسط خلفا نیز به همین جهت بود که نمی خواستند بیت امامت از نظر مالی خودکفا و مستغنی از حاکمیت باشد. جهت اطلاع بیشتر به شرح این جانب بر خطبه حضرت زهرا(س) مراجعه کنید.شرح خطبه حضرت زهرا3، ص 433 به بعد. و در هرصورت حاکم غاصب همان طور که اصل حکومت او غاصبانه و غیرمشروع است تصرفات او در شئون مختلف حکومت نیز نامشروع می‎باشد.

ب - با توجه به جواب قبل روشن می‎شود پس از این که حاکمیت ظاهری به حضرت علی (ع) رسید، اولاد آن حضرت به اندازه سهم خودشان از بیت المال تأمین می‎شدند و حضرت مصلحت ندیدند که مسأله فدک را تعقیب کنند؛ به خصوص با شرایطی که برای حکومت نوپای آن حضرت وجود داشت.

همسران متعدد امامان:

(سؤال) چرا تمامی امامان (ع) عده کثیری زن داشتند، و علاوه بر آن ها کنیز نیز داشته اند؟ چه مزیتی در این کار بوده است ؟

جواب: اولا: داشتن همسران متعدد در بین عرب ها و سایر ملل در عرف آن روزگار امر بسیار رایج و پسندیده بوده است و امروز نیز بین عرب ها و بعضی ملل دیگر چنین است. و قبل از اسلام، داشتن همسر دائمی متعدد حد خاصی نداشت، ولی اسلام آن را به چهار زن تقلیل داد و بیش از آن را حرام نمود.

ثانیا: معمولا همسران متعدد امامان (ع) کنیزانی بودند که مسلمان شده و در وضعیت نامناسب و سختی زندگی می‎کردند و با آمدن نزد امامان زندگی راحت و

ناوبری کتاب