صفحه ۲۶۹

و خلاصه کلام این که پیامبر اسلام (ص) به منظور تحکیم مالی بیت امامت، فدک را به حضرت زهرا(س) دادند، چنان که مخالفین نیز به خاطر تضعیف آن بیت عزیز، آن را گرفتند. مقتضی است به مجلد سوم کتاب "ولایة الفقیه"، صفحه 329 و شرح این جانب از خطبه حضرت زهرا(س) بخش سوم مراجعه شود.

و اما هسته مرکزی شیعه مطابق روایات شیعه و سنی از زمان پیامبراکرم (ص) شکل گرفته است. از جمله در "بحارالانوار" از پیامبر(ص) نقل شده که خطاب به حضرت امیر(ع) فرمودند: "انت و شیعتک هم الفائزون یوم القیامة"؛بحارالانوار، ج 39، ص 248. "تو و شیعیانت رستگاران روز قیامت هستید". و در تفسیر "الدر المنثور" سیوطی همین روایت چنین نقل شده: جابربن عبدالله گفت: ما نزد پیامبر(ص) بودیم که علی (ع) وارد شد، سپس پیامبر(ص) فرمود: "قسم به کسی که جانم در دست اوست، همانا این (علی) و شیعیانش در روز قیامت رستگارند".الدر المنثور، ج 8، ص 589.

مصارف فدک

(سؤال) این که رسول اکرم (ص) فدک را به حضرت زهرا(س) بخشیده اند از مسلمات تاریخ شیعه است، لکن این سؤال مطرح می‎شود که:

الف: آیا حاکم جامعه اسلامی (هرچند حاکم غاصب باشد و ظاهر حکومت، حکومت اسلامی باشد) حق دارد از اموال شخصی افراد به عنوان مصارف عمومی استفاده نماید؟

و آیا حاکم جامعه حق دخل و تصرف در اموال غیر منقول و شخصی افراد را جهت مصارف سبیل الله دارد یا خیر؟ و آیا خلفا مجاز به صرف درآمد فدک (که طبق نقل "محجة البیضاء" درآمدی بالغ بر 240000 دینار در سال بوده است) برای جامعه اسلامی بوده اند؟

ب: اگر فدک حق مسلم حضرت فاطمه زهرا(س) بود، چرا زمان خلافت حضرت علی (ع) به اولاد حضرت فاطمه (س) برگردانده نشد؟

ناوبری کتاب