به عده نگه داشتن میباشد؟ و نیز با روش خاص علمی مشخصات بچه یا فردی را برای به دست آوردن نسب او در چند ساعت معین میکنند، و نیز در آزمایشگاه مشابه سازی موجودات انجام میشود؟!
جواب: اگر فقیه با استناد به ادله شرعیه و به کمک کارشناسان هر رشته ای به فلسفه و مصلحت یا مفسده حکمی یقین پیدا کرد و مطمئن شد فلسفه تشریع حکم چه بوده است، میتواند بر طبق یقین خود فتوا بدهد؛ و در این صورت درحقیقت، موضوع حکم تغییر کرده است و به تبع آن، حکم نیز تغییر پیدا میکند. ولی این یقین به آسانی به دست نخواهد آمد، زیرا چه بسا آنچه خیال میشود فلسفه حکم است، حکمت آن باشد نه علت، و حکمت حکم لازم نیست در تمام موارد موضوع حکم وجود داشته باشد، بلکه اگر در اکثر موارد باشد کفایت میکند.
و مشابه سازی که اخیرا در دنیا مطرح میباشد، چنانچه در مقدمات آن، عمل حرام انجام نگیرد، به خودی خود، اشکال ندارد؛ مگر این که توسعه آن به حدی برسد که موجب اختلال نظام بشری و خلط انساب و از این قبیل مفاسد گردد، که در این صورت جایز نیست.
دلیل اعتماد به روایات
(سؤال) زمان ما زمان ارتباطات است و ما شاهد وسائل زیادی هستیم که اخبار را به آسانی در سطح جهانی منتشر میکنند، و مشاهده میکنیم چه بسا خبری که به کسی نسبت داده شده است توسط او تکذیب میشود، از طرفی میدانیم چنین امکاناتی در صدر اسلام برای نشر اخبار و حفظ آن ها از خطا و دستبرد وجود نداشته است، با این حال سؤال ذیل مطرح میشود:
چگونه میتوان به صحت روایات نقل شده از معصومین (ع) و صدور آن ها مطمئن شد در حالی که خود معصومین (ع) روایات را ننوشته اند، بلکه راویانی از آنان شنیده و نوشته اند؟
ممکن است بگویید: علم رجال و درایه مستمسک ما میباشد و به وسیله این دو علم، ما راویان روایات را شناسایی میکنیم. و لکن میگوییم: قبول است، اما چه بسا ما اشخاص خاصی را در مدت طولانی شناخته ایم در حالی که هنوز به خصوصیات اخلاقی آن ها واقف نشده ایم، پس