صفحه ۱۶۱

تقلید در امور اعتقادی

(سؤال) در زمان ما شبهات زیاد و عقاید گوناگونی پیدا شده است که در راه رسیدن به عقیده حق و صحیح موجب تحیر انسان مؤمن می‎شود؛ از این رو خواهشمندم به سؤالات ذیل پاسخ بفرمایید:

1 - آیا جایز است در جزئیات امور اعتقادی تقلید نمود؟ و بر فرض عدم جواز، مکلف عامی چگونه می‎تواند بر دقایق و تفاصیل آن ها که نیاز به دقت علمی و تلاش فکری فوق طاقت عامی دارد، اطلاع پیدا کند؟

2 - آیا در جزئیات امور اعتقادی تحصیل یقین لازم است یا مظنه و گمان کفایت می‎کند؟

3 - به خواندن چه کتاب های اعتقادی توصیه می‎کنید؟

4 - آیا کسی که به امر باطلی - در امور اعتقادی - یقین پیدا کند، نزد خداوند معذور است ؟ نظیر کسی که مثلا یقین به عدم بعثت و نبوت انبیا پیدا نماید؟

جواب: 1 - اصول دین هرچند تقلیدی نیست و بر هر مکلفی واجب است به قدر فهم و استعدادش یقین به آن ها پیدا کند، و لکن کسی که قدرت بر استدلال ندارد و می‎تواند از راه های دیگری یقین به آن ها پیدا کند، کفایت می‎کند.

2 - تحصیل یقین در جزئیات امور اعتقادی هرچند برای اهلش که آشنایی و تسلط بر ادله و براهین مربوطه دارند امکان دارد، اما برای کسی که چنین قدرتی ندارد، همان تحصیل یقین یا اطمینان از هر راه ممکن کفایت می‎کند؛ ولی مظنه و گمان در اصول عقائد کافی نیست.

3 - کتاب های اعتقادی علمای ما زیاد است، و از آن جمله می‎توانید به "کشف المراد فی تجرید الاعتقاد" مرحوم علامه حلی، "دلائل الصدق" مرحوم حاج شیخ محمد حسن مظفر و "گوهر مراد" مرحوم لاهیجی، و نیز کتاب این جانب: "از آغاز تا انجام" و "موعود ادیان" مراجعه نمایید.

4 - کسی که به امر باطلی در امور اعتقادی یقین پیدا کند، چنانچه از روی عناد و

ناوبری کتاب