اسرار بیماران را در جمع پزشکان مطرح نمود؟
جواب: در مواردی که سلامتی و مداوای بیماران - هر چند در آینده - متوقف بر آن باشد و راه دیگری نباشد، اشکالی ندارد.
(134) سؤال: تبعیت از دستور استادی که به دستورات شرعی مقید نیست و با وجود دانشجویان دختر به دانشجویان پسر دستور معاینه زنان را میدهد چه حکمی دارد؟
جواب: در مواردی که تحصیل و به دست آوردن تخصص شرعا لازم باشد و راه دیگری هم نباشد، اشکال ندارد.
(135) سؤال: با توجه به اینکه هر پزشکی در طول دوران دانشجویی خود باید - هر چند مختصر - از انواع و اقسام اختلالات و بیماریها چه در مورد آقایان و چه خانمها آگاهی یافته و آموزش ببیند (اعم از انجام معاینات کامل، آگاهی از بیماریهای زنان و چگونگی انجام زایمان سالم و...) و با توجه به اینکه این گونه معاینات بیشتر آموزشی است نه درمانی، یعنی نجات جان بیمار در هر زمان موقوف به آن نیست اما نقش آن در مراحل آینده میباشد و از این رو هر دانشجویی ملزم به گذراندن واحدهای درسی در تمامی بخشهای بیمارستان اعم از زنان و مردان میباشد تا بتواند در امتحان نهایی موفق باشد، حال آیا میتواند به خاطر رعایت مسائل شرعی از فراگیری کامل بسیاری مسائل بگذرد و قهرا در نهایت ناموفق باشد؟ و یا در هر شرایطی و با هر وسیله ای باید به فراگیری صحیح کارش بپردازد؟ و به طور کلی چگونه میتوان بین وظیفه پزشکی و دانشجویی و وظیفه شرعی و اسلامی جمع کرد؟
جواب: فراگیری مسائل پزشکی به طوری که مستلزم امور ذکر شده در سؤال میباشد در حدی که حفظ سلامتی و مداوای بیماران هر چند در آینده متوقف بر آنها باشد جایز است؛ ولی نباید از حد ضرورت تجاوز نماید؛ و در این جهت بین دختر و پسر و زن و مرد فرقی نیست.
(136) سؤال: در صورتی که دانشجویان برای فراگیری و آموزش ناچارند عورت مریض را معاینه کنند حکمش چیست ؟