واجب نیست؛ و چنانچه پیش از ظهر به هوش آید بنابر احتیاط واجب نیت روزه کند و روزه را بگیرد؛ و اگر نگرفت قضای آن را بجا آورد.
(422) اگر مریض پیش از ظهر ماه رمضان خوب شود و از اذان صبح تا آن وقت کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد، بنابر احتیاط واجب نیت روزه کند و آن روز را روزه بگیرد و قضای آن را نیز بجا آورد؛ و چنانچه بعد از ظهر خوب شود روزه آن روز بر او واجب نیست و میتواند افطار نماید و باید قضای آن را بگیرد.
(423) اگر روزه دار عمدا قی کند - گرچه از روی بیماری و ناچاری باشد - روزه اش باطل میشود؛ ولی اگر از روی اشتباه و یا بی اختیار قی کند اشکال ندارد.
(424) سؤال: در بعضی از بیماریهای دندان، در محیط دهان عارضه ای به نام "آبسه" ایجاد میشود که بعضا توسط مجرایی به داخل محیط دهان باز شده و از آن موادی (چرک) ترشح میگردد. با توجه به این توضیح :
الف: در ایام روزه داری آیا خروج خودبه خود این مواد از مجاری آبسه (فیستول) که طبیعتا با بزاق دهان فرو برده میشود، مبطل روزه میباشد؟
ب: آیا خروج عمدی این مواد توسط عملی ارادی که دندانپزشک یا خود بیمار انجام میدهند، و فرو برده شدن آن همراه با بزاق مبطل روزه میباشد؟
جواب: در مفروض سؤال عمدا آب دهان را فرو نبرد ولی آنچه بی اختیار فرو میرود مانعی ندارد.
(425) سؤال: به دنبال بعضی از اعمال و معالجات دندانپزشکی مانند کشیدن دندان و...، تا مدتی خون و ترشحات دیگر از محل مورد نظر به محیط دهان وارد میگردد؛ لطفا بفرمایید:
الف: آیا فروبردن این ترشحات مبطل روزه میباشد؟
ب: فروبردن سهوی این ترشحات چه حکمی دارد؟
ج: به طور کلی فروبردن خون که از محل کشیده شدن دندان تا مدتی جریان دارد و با بزاق مخلوط میگردد، چه حکمی دارد؟
جواب: در مفروض سؤال اگر آب دهان را عمدا فرو برد هم حرام است و هم به روزه ضرر میزند، ولی از روی سهو یا بی اختیار مانعی ندارد.