الف: ازدواج دوجنسی های کاذب (چه مذکر و چه مؤنث) و مسایل محرمیت و غیره نسبت به آنها چگونه است ؟
جواب: ازدواج آنها و تمام احکام دیگری که مربوط به آنها میشود بر طبق ظاهر آنهاست؛ بنابراین اگر ظاهری مردانه دارند میتوانند با زن ازدواج کنند و بقیه احکام نیز همین طور است؛ یا اگر ظاهری زنانه دارند میتوانند با یک مرد ازدواج کنند و باید خود را از مردان نامحرم بپوشانند (گرچه طبیعت و ماهیت او مردانه باشد)؛ و همچنین است نسبت به بقیه احکام.
ب: دوجنسی های کاذب مؤنث که دارای وضعیت کروموزومی مؤنث میباشند ولی ظاهری کاملا مردانه دارند؛ اقدام پزشکی و جراحی برای تغییر ظاهر مردانه در صورت تمایل فرد چه حکمی دارد؟ مسایل محرمیت و ازدواج او چگونه است ؟ همچنین دوجنسی های کاذب مذکر که دارای وضعیت کروموزومی مردانه هستند ولی ظاهری کاملا زنانه دارند آیا عمل جراحی برای تغییر ظاهر زنانه آنها جایز است ؟ مسایل محرمیت و ازدواج آنها و... چگونه است ؟
جواب: در صورت ضرورت معالجه، اقدام به عمل جراحی مانع ندارد؛ و در صورت تغییر جنسیت تمام احکام بعد از تغییر از حیث محرمیت و ازدواج و غیر آنها جاری میشود.
ج: دوجنسی های حقیقی (خنثای مشکل) از نظر کروموزوم هردو گوناد را دارا میباشند (تخمدان و بیضه). تبدیل وضعیت فرد چه حکمی دارد؟ آیا شرعا پزشک یا جامعه مسئول مشخص نمودن ماهیت جنس بیمار میباشند؟ آیا خواست بیماران صرفا میتواند ملاک تبدیل وضعیت توسط پزشک معالج باشد؟
جواب: دوجنسی حقیقی که آن را خنثای مشکل مینامند اگر امکان داشته باشد با عمل جراحی از دوجنسی بودن خارج شود اقدام به عمل جراحی اشکال ندارد؛ زیرا ضرورت معالجه درباره او محقق و ثابت است.
(257) سؤال: اگر کسی در خود تمایلات یا برخی از آثار جنس مخالف را مشاهده کند، آیا تغییر جنسیت برای او واجب میشود؟
جواب: واجب نیست؛ مگر اینکه عدم تغییر جنسیت او باعث ارتکاب حرام