موفقیت پیامبر(ص) هرچند با کمک پروردگار بود ولی یکی از مهمترین عوامل این موفقیت جاذبه اخلاقی وی بود. آنچنان صفات پسندیده انسانی و مکارم اخلاقی در او جمع شده بود که دشمنان سرسخت را تحت تأثیر قرار میداد و به تسلیم وامی داشت و دوستان را سخت مجذوب میساخت، اگر بگوئیم یکی از معجزات پیامبر اسلام اخلاق نیکوی وی بود سخنی به حق گفته ایم، امام حسین (ع) راجع به قسمتی از ویژگی های پیامبر(ص) که آنها را از پدرش حضرت علی (ع) فراگرفته چنین میفرماید:
"رفتار پیامبر با هم نشینان خود چنین بود که دائما خوشرو و خندان و ملایم و نرم خو بود؛ هرگز خشن، سنگدل، پرخاشگر، بد زبان، عیب جو، مدیحه گر و چاپلوس نبود؛ هیچ کس از او مأیوس نمی شد و هر کس به در خانه او میآمد نومید باز نمی گشت. سه چیز را از خود دور کرده بود: مجادله و کشمکش در سخن، پرگوئی، و دخالت در کاری که به او مربوط نبود. و سه چیز را در مورد مردم انجام نمی داد و از خود دور کرده بود: کسی را مذمت نمی کرد و سرزنش نمی نمود و از لغزشها و عیوب پنهانی مردم جستجو نمی کرد؛ هرگز سخن نمی گفت مگر در اموری که ثواب الهی را امید داشت، آنقدر سخنانش نفوذ داشت که در هنگام سخن گفتنش همه سکوت میکردند، هرگاه فرد غریب و ناآگاهی با وی با خشونت سخن میگفت و درخواستی مینمود حضرت تحمل میکرد، به یارانش میفرمود هرگاه کسی را دیدید که حاجتی دارد به او عطا کنید؛ و هرگز کلام کسی را قطع نمی کرد تا سخنش پایان گیرد".
بله دوستان، اگر او مردم را به بندگی خدا دعوت میکرد، خود بیش از همه عبادت مینمود؛ اگر از کاری باز میداشت، خود قبل از همه از آن خودداری میکرد. آزارش میدادند اندرز میداد، ناسزایش میگفتند برای آنها دعا میکرد، بر بدنش سنگ میزدند و خاکستر داغ بر سرش میریختند و او برای هدایت آنها دست دعا به درگاه خدا برمی داشت. بسیار متواضع بود به طوری که روی زمین مینشست و روی زمین غذا میخورد، کارهای خانه را خودش انجام میداد، مثلا گاهی درب خانه را خودش