صفحه ۳۳۶

دست می‎زند. حضرت فرمودند: اشکالی ندارد، مگر این که برای لهو و خوش گذرانی چنین عملی را انجام دهد. وسایل الشیعه، باب 3 از ابواب سبق و رمایه، حدیث 6، ج 19، ص 254.

از پاره ای از روایات بدست می‎آید که پیامبراکرم (ص) نیز خود در مسابقات اسب سواری و یا شترسواری شرکت نموده و در برخی موارد برنده مسابقه می‎گردیده است.

در حدیثی از امام صادق (ع) این گونه آمده است: "بیابانگردی به حضور پیامبراکرم (ص) آمد و از حضرت تقاضای مسابقه شترسواری نمود، حضرت نیز با او مسابقه داد و آن فرد أعرابی بر پیامبراکرم پیشی جست، در این هنگام پیامبراکرم (ص) به اصحاب و یاران خویش فرمود: شما شتر مرا بسیار بالا برده و از آن تعریف نمودید و خداوند اراده کرد که آن را پایین بیاورد." مصدر گذشته، حدیث 5.

پرسش و پاسخ

س: آیا شرطبندی در مسابقاتی که با انواع ابزار و وسایل جنگی روز مانند تفنگ، تانک و هواپیما انجام می‎شود جایز است ؟

ج: بلی، بعید نیست که در این گونه موارد نیز شرطبندی جایز باشد.

س: شرطبندی در انواع مسابقات ورزشی چون شنا، دو و میدانی، کشتی، فوتبال و نیز مسابقاتی که در بالابردن سطح معلومات دینی، ادبی، هنری و یا فنی جامعه مؤثر است چون مسابقه حفظ قرآن، احکام، علوم ریاضی و مقاله نویسی چه حکمی دارد؟

ج: شرطبندی جایز نیست، ولی اگر از طرف شخص دیگری غیر از شرکت کنندگان در مسابقه یا مؤسسه ای و یا دولت برگذارکننده به برندگان جوایز نقدی یا غیرنقدی هدیه شود مانعی ندارد و برنده مالک آن جایزه می‎گردد.

س: بازی و مسابقه با وسایلی که در اصل برای قمار ساخته شده اند مثل شطرنج، ورق، نرد و مانند آن، در صورتی که به قصد سرگرمی و بدون شرطبندی باشد چگونه است ؟

ناوبری کتاب