و بدین جهت در پاره ای از روایات اسلامی آمده است: "کسی که حج را به طور کامل انجام دهد از گناهان خود بیرون میرود همانند روزی که از مادر متولد شده است"؛ آری حج برای مسلمانان یک تولد دوباره است، تولدی که آغازگر یک زندگی سالم و انسانی است.
2 - بعد سیاسی:
مراسم حج در عین این که یکی از خالصترین عبادات است، وسیله بسیار مؤثری برای پیشبرد اهداف سیاسی اسلام است. این مراسم باشکوه عامل مؤثری برای وحدت صفوف مسلمانان و اتحاد بین آنها بوده و وسیله ای است برای انتقال صحیح اخبار سیاسی کشورهای اسلامی و شکستن زنجیرهای اسارت و استعمار و آزاد ساختن مسلمانان از چنگال مستکبران. در برخی از احادیث حج به عنوان جهاد افراد ضعیف قلمداد گشته است وسایل الشیعه، کتاب حج، باب 1 از ابواب وجوب حج، حدیث 14، ج 11، ص 12.؛ جهادی که حتی پیرمردان و پیرزنان ناتوان با حضور در صحنه آن میتوانند شکوه و عظمت امت اسلامی را منعکس ساخته و با حلقه های تو در توی نمازگزاران گرد خانه خدا و سردادن آوای وحدت و تکبیر پشت دشمنان اسلام را بلرزانند.
3 - بعد فرهنگی:
ارتباط قشرهای مسلمان در ایام حج میتواند به عنوان مؤثرترین عامل مبادله فرهنگی و انتقال فکرها درآید، به همین دلیل در دوران اختناقی که از ناحیه حکومت بنی امیه و بنی عباس برای جلوگیری از نشر احکام اسلامی وجود داشت، مردم با استفاده از فرصتی که در زمان برگزاری حج پیش میآمد مشکلات و مسائل خود را به وسیله تماس گرفتن با ائمه هدی (ع) و علمای بزرگ دین حل مینمودند.
حج میتواند به عنوان یک کنگره عظیم فرهنگی اندیشمندان جهان اسلام را در ایامی که در آن سرزمین به سر میبرند گرد هم جمع آوری نموده و باعث نشر اخبار و آثار اسلام و پیشوایان اسلام گردد.