صفحه ۲۹۱

دستگاههای بدن بوده و در تمام سال به طور مداوم مشغول کار است نیاز به استراحت دارد و روزه این امکان را به این دستگاه مهم بدن می‎دهد، البته این در صورتی است که شخص روزه دار طبق دستور اسلام به هنگام "افطار" و "سحر" در خوردن غذا زیاده روی نکند، در غیر این صورت ممکن است نتیجه مطلوب حاصل نگردد.

4 - یکی دیگر از آثار با برکت روزه تقویت اراده انسان است، انسانی که انواع غذاها و نوشابه ها را در اختیار دارد و هر لحظه اراده کند سراغ آنها رفته و از آن استفاده می‎کند مانند درختی است که در کنار جوی آبی قرار داشته و نازپرورده و بسیار کم مقاومت و کم دوام بوده و اگر چند روزی آب به آن نرسد پژمرده گشته و می‎خشکد، اما درختانی که از لابلای صخره ها در دل کوهها و بیابانها می‎رویند و نوازشگر شاخه هایشان از همان ابتدای جوانه زدن طوفانهای سخت و آفتاب سوزان و سرمای زمستان است و با انواع محرومیتها دست به گریبانند، محکم و با دوام و پر استقامت و سخت جان هستند. روزه نیز با روح و جان انسان همین عمل را انجام داده و با محدودیتهای موقت به او مقاومت و قدرت اراده و توان مبارزه با حوادث سخت را می‎بخشد.

چو کم خوردن طبیعت شد کسی را
چو سختی پیشش آید سهل گیرد
و گر تن پرورست اندر فراخی فراخی: گشادگی
چو تنگی بیند از سختی بمیرد گلستان سعدی، باب سوم در فضیلت قناعت، حکایت 6، ص 149

با روشن شدن این آثار به بیان پاره ای از احکام این عبادت مهم اسلامی می‎پردازیم.

همانطور که بارها گفته شد لازم نیست انسان نیت را به زبان آورد، پس همین قدر که با توجه و برای انجام فرمان خداوند تصمیم به گرفتن روزه داشته باشد کفایت می‎کند؛ برای نیت روزه یکی از سه حالت زیر وجود دارد:

ناوبری کتاب