2 - اثر دیگر روزه آموزش مساوات و برابری در میان افراد اجتماع است، با انجام این دستور مذهبی افراد ثروتمند وضع گرسنگان و محرومان اجتماع را به طور عینی و حسی درک مینمایند؛ امام صادق (ع) در پاسخ "هشام بن حکم" که از حضرت علت واجب شدن روزه را سؤال نموده بود این گونه میفرماید: "خداوند این عمل را واجب نمود تا فقیر و ثروتمند همانند شوند؛ چرا که ثروتمند طعم گرسنگی را نچشیده تا بر فقیر ترحم نماید بلکه هر چیزی را که اراده میکرده برایش مهیا بوده است، پس خداوند اراده کرد تا بین بندگانش تساوی برقرار شده و ثروتمند طعم گرسنگی و رنج را چشیده و بر انسان ضعیف و گرسنه عطوفت و ترحم نماید." وسائل الشیعه، باب 1 از ابواب وجوب روزه، حدیث 1، جلد 10، ص 7.
3 - روزه نقش بسزایی در سلامتی جسم انسان دارد، پیامبراکرم (ص) میفرماید: "صوموا تصحوا" نهج الفصاحه، ص 393، حدیث 1854. یعنی: "روزه بگیرید تا تندرست بمانید".
عامل بسیاری از بیماری ها زیاده روی در خوردن غذاهای مختلف است و چون مواد اضافی، جذب بدن نمی شود به صورت چربیهای اضافی در نقاط مختلف بدن یا به صورت چربی و قند اضافی در خون باقی میماند، این مواد اضافی در لابلای عضلات بدن در واقع لجنزار متعفنی برای پرورش انواع میکروب و بیماریهای عفونی است، بهترین راه مبارزه با این امر خودداری از خوردن غذا و گرفتن روزه است؛ چرا که روزه زباله ها و مواد اضافی و جذب نشده بدن را سوزانده و در واقع بدن را خانه تکانی میکند. از طرف دیگر با توجه به این که دستگاه گوارشی از حساسترین