صفحه ۲۴۷

به صورت سخن و لفظ است و گاهی به صورت عمل و حرکت مخصوص. یکی از روشن ترین روش های بیان علاقه دو مسلمان به یکدیگر "سلام" است که یک تحیت الهی مبارک و پاکیزه می‎باشد. در حقیقت معنای "سلام علیکم" این است که خداوند تو را به سلامت دارد؛ زیرا که از نظر یک انسان خداپرست هرگونه دعایی بالاخره به خدا باز می‎گردد و بدیهی است که چنین دعایی هم پاکیزه است و هم با برکت.

آن گونه که از برخی آیات قرآن استفاده می‎شود یکی از راههای ابراز علاقه انسانهای نیکوکار در بهشت نسبت به یکدیگر "سلام" است سوره ابراهیم (14): آیه 23. این تحیت و ابراز علاقه نه تنها در اسلام که در اقوام پیش از اسلام نیز وجود داشته است؛ مثلا فرشتگان مأمور وقتی به صورت ناشناس بر حضرت ابراهیم (ع) وارد شدند به او سلام نمودند و حضرت نیز جواب سلام آنها را داد سوره ذاریات (51): آیه 25.

برای روشن شدن اهمیت سلام و نقش آن در پیوند عاطفی انسانها به یکدیگر به چند سخن از ستارگان آسمان فضیلت: توجه نمایید:اصول کافی، کتاب معاشرت، باب سلام کردن، ج 2،ص 471

1 - پیامبراکرم (ص): "سلام نمودن مستحب و جواب آن واجب است".

2 - و هم ایشان فرمودند: "سخن خود را با سلام آغاز نمایید، پس هر کس که پیش از سلام شروع به سخن نماید پاسخ او را ندهید".

3 - امام صادق (ع): "بخیل کسی است که از سلام کردن خودداری نماید".

4 - و باز ایشان می‎فرمایند: "هر کس بگوید: "السلام علیکم" ده حسنه و پاداش دارد و کسی که بگوید: "السلام علیکم و رحمة الله" بیست حسنه داشته و آن کسی که بگوید: "السلام علیکم و رحمة الله و برکاته" برای او سی حسنه و پاداش است.

در پاره ای از احادیث پیشوایان معصوم (ع) وارد شده است که انسان عابر و نیز ایستاده بر کسی که نشسته، سواره بر پیاده، قاطر سوار بر الاغ سوار و اسب سوار بر قاطر سوار سلام نماید. از این که صاحبان وسایل نقلیه گران قیمت بایستی بر صاحبان

ناوبری کتاب