گفتار هفتم: تیمم
روح مشترک در همه احکام الهی به وجود آوردن حالت تعبد و روحیه اطاعت و خضوع بندگان در مقابل خداوند حکیم است، و این روح به معنای واقعی کلمه در تیمم منعکس است؛ زیرا انسان پیشانی خود را که شریف ترین عضو بدن اوست با دستی که بر خاک زده لمس میکند تا فروتنی و تواضع خود را در پیشگاه او آشکار سازد و با زبان بی زبانی میگوید پیشانی من و همچنین دستهایم در برابر تو تا آخرین حد خاضع و متواضع هستند.
قرآن مجید از خاک تیمم با کلمه (صعیدا طیبا) سوره مائده (5): آیه 6؛ سوره نساء(4): آیه 43. یاد کرده است؛ "طیب" یعنی پاکیزه، و "صعید" از ماده "صعود" گرفته شده است و یکی از معانی آن چیزهایی است که سطح کره زمین را پوشانده است اعم از خاک و ریگ و سنگ و...؛ و در این صورت به خاکی گفته میشود که در معرض ریزش باران و تابش آفتاب و وزش باد است و بدیهی است که چنین خاکی زیر دست و پا نبوده و استفاده از آن بر خلاف بهداشت نمی باشد. در روایات زیادی از ائمه اطهار(ع) آمده است که: "خداوند خاک را طهور و پاک کننده قرار داد همان گونه که آب را چنین قرار داد" وسائل الشیعه، باب 23 از ابواب تیمم، جلد 3، ص 385..
پس نباید در مواقعی که نمی توان وضو یا غسل نمود از تیمم کردن خودداری نموده و بگوییم حتما باید وضو یا غسل نماییم، بلکه ما باید مطیع دستورات خداوند