همان طور که ملاحظه میفرمایید در این آیه هم مردان و هم زنان مؤمن را ذکر کرده و "ال" را بر سر اسم فاعل آورده است که مفید استغراق است و فرموده: (المؤمنون و المؤمنات ) ؛ یعنی همه مردان و همه زنان مؤمن. از طرف دیگر میفرماید: (بعضهم أولیاء بعض ) یعنی برخی از این مردان و زنان مؤمن ولی برخی دیگر میباشند. بنابراین زن نسبت به شوهر خود ولایت دارد همان گونه که شوهر نسبت به زن دارای ولایت است. البته اندازه و حد این اختیار، در امر به معروف و نهی از منکر خلاصه و محدود میشود. این وظیفه به علما و طلبه ها و روحانیون محدود نمی شود؛ بلکه اگر یک عالم اسلامی هم کج رفت، دیگران وظیفه دارند دوستانه و بدون توهین کردن او را امر به معروف و نهی از منکر کنند.
این یک وظیفه همگانی است که متأسفانه نسبت به آن سستی میشود. در صورتی که این دو واجب جزء فروع دین است و از همان دوران کودکی که فروع دین را برای ما میگفتند واجب بودن امربه معروف و نهی از منکر را به ما یاد دادند و وظیفه ماست که به فرزندان خود یاد بدهیم. برخی از مردم به اندازه ای در انجام این دو واجب سستی نشان میدهند که صریحا میگویند: ما میبینیم خلاف انجام میشود ولی جرأت نداریم بیان کنیم. در صورتی که این ترس درست نیست و انسان باید بدون دعوا و توهین حرف حق را بیان کند و خود نیز اهل عمل باشد.
به هر حال حضرت علی (ع) در این عبارت آن کسانی را که امر به معروف و نهی از منکر میکنند ولی خود اهل عمل نیستند مورد لعنت خدا قرار میدهد. از خداوند بخواهیم که توفیق انجام وظیفه و از جمله امر به معروف و نهی ازمنکر را به همه ما عنایت فرماید.