یکی از مقولات نه گانه عرضی "مقوله اضافه" است. مقوله اضافه را به نسبت متکرر بین دو چیز معنا میکنند. به عبارت دیگر نسبت هایی که بر دو موضوع عارض میشود و تکرر دارد "اضافه" خوانده میشود. به عنوان مثال رابطه پدری و پسری یا رابطه بین دو برادر یا دو خواهر از مقوله اضافه میباشد. برای این که وقتی از پدری سخن به میان آید ذهن متوجه پسری، و برعکس میشود؛ و معنای اضافه متکرر همین است که از به ذهن آمدن یکی، انسان به دیگری منتقل شود.
توضیحی درباره مقوله اضافه
مقوله اضافه را به "اضافه متشابهة الاطراف" و "اضافه متخالفة الاطراف" تقسیم میکنند. در اضافه متشابهة الاطراف، دو طرف اضافه مشابه یکدیگرند و در دو طرف یک نوع نسبت وجود دارد؛ مانند نسبت برادری یا اخوت که یک فرد برادر دیگری و آن دیگری هم برادر اولی است. اما در اضافه متخالفة الاطراف، نسبت موجود در دو طرف، مشابه یکدیگر نیستند؛ مانند نسبت پدری و پسری (ابوت و بنوت)، بالایی و پایینی (فوقیت و تحتیت)، عالمیت و معلومیت و نیز قادریت و مقدوریت. عالم بدون معلوم، و قادر بدون مقدور نمی شود؛ و معلوم بدون عالم، و مقدور بدون قادر هم نمی شود؛ و دو طرف نسبت در آنها شبیه یکدیگر نیستند.
فلاسفه در باب تضایف قاعده ای دارند که به نظر صحیح هم میباشد. بر اساس این قاعده میگویند: "المتضائفان متکافئان قوة و فعلا".ر.ک : مرآة العقول، ج 2، ص 102، ذیل حدیث 5، باب جوامع التوحید، جلد اول اصول کافی؛ و منهاج البراعة، ج 9، ص 179. به این معنا که دو چیز که بین آنها اضافه و نسبت است هم کفو و مساوی میباشند؛ اگر یک طرف بالقوه باشد طرف دیگر هم باید بالقوه باشد؛ و برعکس اگر یک طرف بالفعل باشد طرف دیگر هم باید بالفعل باشد. پدربالفعل، فرزند بالفعل دارد.