شده باشد، که اگر حذف نمی شد معنای آن را بهتر و روشن تر میفهمیدیم.
حضرت در اینجا میفرماید: مردمی که گرفتار فتنه شدند معمولا دو گروه میشوند: "بین قتیل مطلول": برخی از آنان کسانی هستند که کشته میشوند و خونشان هدر میرود و قاتلین آنان به قصاص یا پرداخت دیه محکوم نمی شوند؛ "و خائف مستجیر": و در مقابل، گروه دیگری میترسند و از روی ترس و ناچاری و با این که میدانند حکومت حکومت باطلی است ولی به آن پناه آورده و جزء باند حاکمان میشوند تا شاید خود را از گزند و آزار و اذیت و کشته شدن حفظ کنند.
چگونگی فریب مردم
"یختلون بعقد الایمان و بغرور الایمان"
( به وسیله بستن پیمانها [ یا قسم ها] و فریب ایمان فریفته میشوند.)
"ختل" به معنای خدعه و فریب است. "یختلون" و "یختلون" هر دو خوانده شده است، که البته "یختلون" درست تر میباشد؛ برای این که اگر فعل معلوم و "یختلون" باشد، باید مطلب به صاحبان فتنه که مردم را فریب میدهند برگردد که چندان مناسب نیست.
در معنای "الایمان" دو احتمال وجود دارد:
1 - این که جمع "یمین" به معنای "قسم" باشد. یعنی قسم های متعدد میخورند که مثلا ما میخواهیم اسلام و دین و عترت پیامبر(ص) را حفظ کنیم.منهاج البراعة، ج 9، ص 167.
2 - این که جمع "یمین" به معنای "دست راست" باشد. برای این که قسم را هم از آن جهت یمین میگویند که بستن پیمانها معمولا با دست راست بوده است. در معاملات هم وقتی یک معامله ای تمام میشود، میگویند دست راست خود را بده و بعد دست طرف را که گرفت معامله را تمام شده تلقی میکنند و مثلا میگویند حلال باشد.