احتیاط رفتار کنید؛ "فی قتام العشوة": وقتی که غبار و نوعی تاریکی پیدا شد؛ یعنی در غبار یک نحو تحیر و نادانی هست، شما احتیاط و تحقیق کنید؛ "و اعوجاج الفتنة" یعنی: وقتی که فتنه از مسیر خودش منحرف شد و مردم را به تحیر انداخت تفحص کنید یا احتیاط نمایید.
"عند طلوع جنینها، و ظهور کمینها، و انتصاب قطبها، و مدار رحاها"
( هنگام پیدایش جنین فتنه، و آشکار شدن باطن آن، و استوار شدن قطب آن، و گردش سنگ آسیای آن.)
"جنین" به معنای پوشش میباشد ولی در اینجا همان ابتدای فتنه منظور است؛ مانند جنینی که در شکم مادر شروع به رشد میکند. "کمین" نیز به معنای باطن و مخفیگاه چیزی میباشد. "قطب" در کره به دو طرف آن گفته میشود که حرکت نمی کند. محور و آنچه که در کره برای حرکت آن قرار میدهند حرکت میکند، ولی دو قطب آن که این طرف و آن طرف قرار دارد حرکت نمی نماید. "مدار رحاها" به معنای دوران و چرخش آسیای فتنه میباشد.
حضرت در اینجا با کنایه و عبارات مختلف و شیوه های گوناگون میفرماید: در زمان فتنه ها شما صبر نکنید که فتنه رشد کند و بزرگ شود و از مخفیگاه خود بیرون آید و یا قطب خود را محکم و استوار سازد و سنگ آسیای آن به حرکت درآید و خلاصه بر همه چیز و همه کس تسلط یابد؛ بلکه از همان ابتدا و قبل از این که فتنه ها رشد کنند و از مخفیگاه خود بیرون آیند و بر مدار خود شروع به چرخش کنند، شما مواظب باشید و در هر مرحله ای که باشد بررسی و شناسایی کنید و از فتنه ها و ایجاد کنندگان آنها فاصله بگیرید.
این فرمایش بسیار مهمی است که اگر دقت کنیم در زندگی ما و برای نجات دین و دنیای ما بسیار مفید است و کارایی دارد. در صورتی که ما معمولا بی توجه به این