سعی نمودند تا جنگی برپا کنند. البته این احتمال با "استراح قوم الی الفتن" هماهنگی ندارد.ر. ک : تجرید الاعتقاد، اوائل مبحث امامت.
"لم یمنوا علی الله بالصبر، و لم یستعظموا بذل أنفسهم فی الحق"
( با شکیبایی بر خدا منت ننهادند، و جان فشانی خود را در راه حق بزرگ نشمردند.)
در ترجمه وشرح این عبارات نیز اختلاف است و دو دیدگاه وجود دارد:
1 - احتمال اول این که عبارت فوق درباره عده دیگری، غیر از کسانی است که به استراحت مشغول شده و سازش کردند. این گروه بر خلاف گروه اول خون در رگهایشان جوشش پیدا کرد و به مبارزه پرداختند و "لم یمنوا علی الله بالصبر": با صبر و پایداری خود در جنگ بر خداوند منت نگذاشتند؛ "و لم یستعظموا بذل أنفسهم فی الحق": و این که خود را در راه خدا فدا کنند بزرگ نشمردند و آن را غیرقابل تحمل ندانستند. برای این که آنان آیات قرآن را درباره شهادت پذیرفته بودند و مخصوصا به این آیه شریفه توجه داشتند که خداوند میفرماید: (ان الله اشتری من المؤمنین أنفسهم و أموالهم بان لهم الجنة ) سوره اعراف (7)، آیه 182. "همانا خداوند از مؤمنین، خودشان و دارایی هایشان را خریده است که بهشت از آن آنان باشد."
این احتمال را ابن أبی الحدید مطرح کرده است،سوره اسراء (17)، آیه 16. که به نظر میرسد خلاف ظاهر است.
2 - احتمال دوم را که "منهاج البراعة" ذکر کرده،احتمال اول و دوم از منهاج البراعة، ج 9، ص 139؛ و شرح نهج البلاغه ابن أبی الحدید، ج 9، ص 130؛ و شرح ابن میثم، ج 3، ص 217 به دست میآید و احتمال سوم را شرح نهج البلاغه عبده در پاورقی و شرح فیض الاسلام آورده اند. این است که همان گروه قبلی، یعنی کسانی که با ستمگران و خوشگذرانان سازش کردند و زیر بار مبارزه و جهاد