"غفر الله لی و لکم"
( خداوند برای من و شما پوششی [ بر گناهان ] قرار دهد.)
"غفران" در اصل لغت به معنای پوشش است؛ به "کلاهخود" هم که "مغفر" میگویند به این دلیل است که وسیله پوشاندن سر میباشد. بنابراین وقتی میگوییم: "اللهم اغفر لنا" به این معناست که از خداوند میخواهیم که پوششی روی گناهان ما قرار دهد. برای این که وقتی گناه انجام شد محو نمی شود. این گناه در نظام عالم و نظام تکوین وجود دارد و محو نمی شود. در نظام وجود، معدوم موجود نمی شود و موجود هم معدوم نمی گردد. البته ممکن است تغییر کنند و یا بی اثر شوند. این است که از خدا میخواهیم گناهان ما نادیده گرفته شود. پس "اللهم اغفر لنا" یعنی: خدایا ما را ببخش و روی گناهان ما پوشش قرار ده. و نیز "غفر الله لی و لکم" یعنی: خدا من و شما را ببخشاید و گناهانمان را بپوشاند.
خلاصه این که انسان جوان بوده و یا در شرایط دیگر مرتکب گناهی شده است، این گناه از عالم وجود و نظام هستی محو نمی شود بلکه در جای خودش وجود دارد؛ ولی میتوان از خدا خواست که نسبت به آن ترتیب اثر داده نشود و پوششی روی آن قرار بگیرد.
"ان ثبتت الوطاة فی هذه المزلة فذاک"
( اگر این یک گام در این لغزشگاه استوار باشد پس همان.)
"وطی" به معنای توافق است. پای انسان هم که بر روی زمین قرار میگیرد مانند این است که توافقی صورت گرفته است که به آن "وطی" میگویند.
در اینجا حضرت با کنایه میفرماید: "ان ثبتت الوطاة فی هذه المزلة": اگر این یک قدم در این لغزشگاه ثابت باشد، کنایه از این که اگر من از این ضربه خوردن جان به