حضرت میفرماید: "أنا بالا مس صاحبکم": من در گذشته که از نظر جسمی سالم بودم با شما رفت و آمد میکردم و رفیق و مصاحب شما بودم "و أنا الیوم عبرة لکم": و اکنون نیز که ضربه خورده ام و در سکرات مرگ هستم و آخرین لحظات عمر خود را میگذرانم وسیله عبرت شما میباشم. "و غدا مفارقکم": و فردا هم از شما جدا میشوم و مفارقت مینمایم.
در این کلام حضرت که میفرماید: فردا از شما جدا میشوم: "غدا مفارقکم" دو احتمال هست:
احتمال اول این که واقعا از نظر زمانی میخواهد خبر بدهد که فردا از دنیا رحلت میکنم. برای این که آن حضرت شب نوزدهم ماه مبارک رمضان ضربت خورد و احتمالا در روز بیستم وصیت فرمود و در روز بیست و یکم که فردای روز وصیت است به شهادت رسید.
احتمال دوم این است که حضرت امیر(ع) زمان را به طور کلی به گذشته و حال و آینده تقسیم کرده و میفرماید: در گذشته با شما بودم و فعلا نیز مایه عبرت شما میباشم و در آینده هم از دنیا میروم و از شما جدا میشوم. به نظر میرسد احتمال دوم مناسب تر است.
انسان که در مجالس سوگواری میرود، افزون بر این که تسلیت به بازماندگان ثواب دارد و به همین جهت به آنان تسلیت میگوید، و نیز نسبت به میت ادای احترام میکند و برای او فاتحه میخواند و آمرزش میخواهد، باید از مرگ آنان عبرت بگیرد و متوجه باشد که بسیاری از کسانی که از دنیا میروند یا هم سن و سال ما و یا حتی جوانتر از ما میباشند. عمده نتیجه ای که باید از این مجالس گرفته شود همین است که انسان خود را در حال و هوای مردن و رفتن از این دنیا ببیند.