برای استغفار شش شرط تعیین میفرمایندسوره ملک (67)، آیه 2. که حداقل آن این است که همه کارهای اشتباه خود را جبران کند، و اگر حق الناس بدهکار است آن را به صاحبانش پرداخت نماید، و اگر کسی را اذیت کرده از او عذرخواهی کند، نمازهایش را نخوانده بخواند، اگر حجش را نرفته برود، زکات و خمس مالش را پرداخت کند و بعد بگوید: "أستغفر الله"؛ و بالاخره باید توبه واقعی کرد.
حضرت علی (ع) در اینجا به آیه شریفه قرآن استشهاد کرده اند که میفرماید: (استغفروا ربکم انه کان غفارا یرسل السماء علیکم مدرارا و یمددکم باموال و بنین ) سوره نوح (71)، آیات 10 تا 12. "از پروردگار خود طلب آمرزش کنید که او بسیار آمرزنده است [ پس اگر توبه کنید و استغفار نمایید خداوند] ابر را بر بالای سر شما میفرستد که پی درپی بر شما ببارد، و با اموال و فرزندان، شما را کمک و یاری میفرماید."
نقش شیطان در تأخیر توبه
بنابراین انسان وقتی دچار غفلت و گناه میشود، باید به درگاه خداوند توبه کند تا پروردگار هم به او توجه نماید. برای این که انسانها معصوم نیستند و دچار خطا و اشتباه میشوند ولی با توبه، خداوند آنان را میبخشد و مورد لطف و عنایت خود قرار میدهد.
البته در توبه باید نسبت به فریب شیطان هم توجه داشت؛ زیرا او سعی میکند انسان را از توبه کردن به بهانه های مختلف بازدارد. این داستان را - که مضمون روایت است - بارها نقل کرده ام که وقتی آیات توبه نازل شد، شیطان معرکه گرفت و گفت: ما از خداوند درخواست کرده ایم تا روز قیامت فرصت داشته باشیم که بر اولاد آدم مسلط شده و آنان را فریب دهیم؛ ولی با نازل شدن آیات توبه، کار بسیار سخت