مصادیق کسانی است که خداوند درباره آنان میفرماید: آنان که دوست میدارند تا زشتی در میان مؤمنان پراکنده شود عذاب دردناکی برای آنان خواهد بود."
در روایت دیگر میفرماید: "کسی که غیبت کند، ملائکه ای که مأمور هستند تا اعمال صالح او را بالاببرند، اعمال نیک او را بالا نخواهند برد."ر.ک : شرح نهج البلاغه ابن أبی الحدید، ج 9، ص 59؛ منهاج البراعة، ج 8، ص 365. یعنی غیبت باعث میشود که اعمال صالح انسان نیز قبول نشود.
علت این مذمت
افزون بر این روایاتی داریم که غیبت را شدیدتر از زنا ذکر میفرماید، "الغیبة أشد من الزنا"؛سوره حجرات (49)، آیه 12. با این که زنا از گناهان بزرگ است. یکی از اموری که به نظر میرسد در بزرگتر بودن گناه غیبت نسبت به گناه زنا اثر داشته باشد این است که زنا یک عمل شخصی است و اگر در همان محدوده عمل شخصی بماند - مخصوصا اگر مخفی باشد - چندان لطمه ای به اجتماع نمی زند، در صورتی که غیبت این طور نیست. به وسیله غیبت شخصیت افراد از بین میرود و ترور میشود، و ضرر ترور شخصیت کمتر از ترور شخص نیست. فردی مثلا استاد دانشگاه است یا یک مسئولیت دیگر به عهده دارد و منشاء خدمات بسیاری است ولی متأسفانه با یک غیبت زبانی و یا نوشتاری از حیثیت و هستی ساقط میشود و تمام خدماتش نیز از بین میرود. متأسفانه بسیاری از مطالبی که به عنوان افشاگری نوشته و پخش میشود از مصادیق غیبت و حرام است و باعث ساقط شدن هستی افرادی میشود که میتوانند در یک جایگاهی به جامعه خدمت کنند.