جدا میشود؛ بنابراین به لحاظ این که در جنگ ها پای گوشت و تماس گوشت در میان است به آن ملحمه میگویند.
در هر صورت حضرت از پیشامدهای سخت در بصره خبر میدهد، که از جمله پیشگویی های علی (ع) محسوب میشود. علاوه بر این خطبه که آن را شرح خواهیم داد، خطبه 13 و نیز خطبه 102 درباره حوادث مربوط به بصره است.سوره یونس (10)، آیه 35. به نظر میرسد یک جلسه مفصلی بوده است که حضرت امیر(ع) حوادث و اتفاقاتی را که در آینده رخ میدهد بیان میفرموده است. در این خطبه دو قسمتی دو تا از آن اخبار ذکر میشود، که احتمالا اخبار و فرمایشات حضرت بیشتر از اینها بوده ولی سید رضی آنها را نیاورده است.
صاحب زنج و شورشیان طرفدار وی در یک نگاه
حادثه و یا خبر اول را سید رضی و شارحان نهج البلاغه بر شورش "صاحب زنج" تطبیق کرده اند. "زنج" در حقیقت معرب "زنگ" است. زنگی ها غلامان سیاهی بودند که از سودان، زنگبار، تانزانیا و امثال آنجاها آمده بودند.
صاحب زنج کسی بود به نام علی بن محمد که خود را از سادات زیدی میشمرد و میگفت: من از نوادگان زید بن علی میباشم. بعضی ها این ادعای او را میپذیرند و در مقابل برخی دیگر حرف او را در این مورد باور ندارند و ادعای او را نمی پذیرند. به عنوان نمونه بعضی مورخین نوشته اند: کسی که این اندازه کشت و کشتار میکند نمی تواند از سادات باشد. البته در این که علی بن محمد با سادات زیدیه محشور بوده است تردید کمتری وجود دارد. به این معنا که جد او در قیام زید بن علی شرکت داشته است. در هر صورت صاحب زنج کسی بود که با حکومت بنی عباس و مرکز آن که شهر سامره بود رفت و آمد داشت و خط خوبی هم داشت که به وسیله آن دعاهایی