میکنند نگویند اگر ما هم حکومت میکردیم مانند آنان و به روش آنان حکومت کرده و عدالت را برقرار میساختیم؛ و پروردگار فرموده: عاقبت برای متقین است."
این نکته اخیر روایت قابل توجه است که میفرماید: به هر حال پیش از حکومت حضرت حجت (عج) همه طوایف و اقشار اجتماعی و همه مکتب های مدعی تأمین عدالت و حقوق بشر به نوعی حکومت را به دست میگیرند و ناتوانی خود را از برقراری عدالت واقعی نشان میدهند و آن وقت نوبت ما میشود.
البته ممکن است کسی سؤال کند: چرا امیرالمؤمنین (ع) در زمان خود نتوانست حکومتی مانند حکومت حضرت حجت (عج) برقرار فرماید و این مسأله تا ظهور آن حضرت تأخیر افتاده است ؟
در جواب باید گفت: شرایط اجتماعی در هر زمان تفاوت میکند. در زمان امیرالمؤمنین (ع) مردم هنوز آمادگی لازم را پیدا نکرده بودند و در نتیجه حضرت علی (ع) نتوانست آن قدرت لازم را پیدا کند. در صورتی که در زمان امام زمان (عج) شرایط اجتماعی و سیاسی و دیگر شرایط به طور کامل فراهم میگردد و آن حضرت میتواند با اقتدار و با فراهم آمدن زمینه های کافی به حکومت و دادگستری بپردازد.
روایتی از امام صادق (ع) در منهاج البراعة مشاهده کردم که میتوان آن را قرینه ای بر همین معنا به حساب آورد. در این روایت راوی از امام صادق (ع) سؤال میکند که چرا عثمان که بر باطل بود شکست خورد و علی (ع) هم که بر حق بود شکست خورد، ولی ابوبکر و عمر تا زمان مرگ به حکومت خود ادامه دادند؟ امام صادق (ع) در پاسخ میفرماید: امور دنیا و شرایط اجتماعی و سیاسی طوری بوده است که اگر کسی باطل خالص بود مانند عثمان، مردم طاقت نیاورده و بر ضد او قیام میکردند؛ و اگر مانند حضرت علی (ع) نیز حق محض بود، مردم با او همراهی نمی کردند و طاقت نداشتند؛ ولی ابوبکر و عمر بخشی از حق و بخشی از باطل را گرفته و با هم مخلوط کرده و بر