بخش اول این خطبه که مربوط به حضرت حجت (عج) بود تمام شد؛ و ظاهرا بخش دوم هم درباره همان حضرت است. البته احتمال زیادی دارد که جملات و عباراتی قبل از این بخش بوده که سید رضی آنها را حذف کرده باشد. و این جنگ که به آن اشاره شده است قبل از ظهور حضرت مهدی (عج) و توسط زمامداران ستمگر و به وسیله امثال سفیانی و دجال برپا میشود.
در هر صورت مقصود از "حتی تقوم الحرب بکم علی ساق": تا این که جنگ بر ساق خود میایستد، کنایه از شدت جنگ است. برای این که وقتی کار مشکل و پر زحمت میشود ساقهای پای انسان درهم میپیچد؛ همچنین وقتی درد و رنج بسیار طاقت فرسا شود، انسان ساق پای خود را درهم میپیچد. قرآن کریم هم میفرماید: (والتفت الساق بالساق ) شرح نهج البلاغه ابن أبی الحدید، ج 6، ص 51؛ صحیح مسلم، ج 3، ص 1259، حدیث 1637، آخر کتاب الوصیة ؛ و صحیح بخاری، ج 1، ص 37، کتاب العلم، باب کتابة العلم. "و پای به پای درپیچد."
البته ممکن است کنایه از استحکام جنگ هم باشد. برای این که وقتی انسان بخواهد صاف و محکم بایستد، قدرت خود را بر روی پا و ساق پا متمرکز میکند و استوار و محکم میایستد و گام برمی دارد.
"بادیا نواجذها"
( در حالی که دندانهای پیشین او نمایان است.)
"بادی" اسم فاعل از "بدا، یبدو" به معنای آشکار شدن است.
"نواجذ" جمع "ناجذة" است، مانند "طوالب" که جمع "طالبة" میباشد. "ناجذة" و "نواجذ" به دندانهای پیشین دهان گفته میشود. وقتی که انسان از خوشحالی میخندد یا بسیار عصبانی و غضب آلود است، در هر دو حال دندانهایش پیدا میشود.
این عبارات که درباره جنگ میباشد تقریبا همه اش تشبیه و کنایه است. انسان معمولا در دو حالت دندانهایش بیشتر از همیشه پیدا میشود: یکی در حالت خنده،