صفحه ۲۳۹

چنان که خلیفه دوم گفت: "حسبنا کتاب الله"بحارالانوار، ج 11، ص 285 تا 290؛ اکمال الدین، ج 2، ص 523 و 530؛ و درس 142 همین کتاب. و نه روایات به تنهایی؛ بلکه هر دو باید با هم باشند، همان گونه که پیامبراکرم (ص) فرمود: "انی تارک فیکم الثقلین کتاب الله و عترتی".تاریخ طبری، ج 1، ص 256، فی قصة الخضر؛ بحارالانوار، ج 13، ص 298 تا 300.

در هر صورت امیرالمؤمنین (ع) می‎فرماید: در شرایطی که مردم اندیشه و نظرات خود را بر قرآن تحمیل کرده اند، حضرت حجت (عج) اندیشه ها و نظرات آنان را به قرآن بازمی گرداند. "یعطف الرأی علی القرآن": آراء مختلف را بر قرآن بازمی گرداند "اذا عطفوا القرآن علی الرأی": هنگامی که قرآن را بر طبق آراء خودشان برگردانده اند و منطبق کرده اند. این جمله از جهت معنا تقریبا تکرار عبارت پیشین است.

البته باید توجه داشته باشیم معنای این جمله که می‎فرماید: "اذا عطفوا القران علی الرأی": "هنگامی که مردم قرآن را بر اندیشه برگردانده اند." این نیست که آنان قرآن را قبول ندارند؛ بلکه مقصود این است که آیات قرآن را بر اساس دیدگاهها و نظرات خود توجیه و تطبیق می‎نمایند.

تا اینجا یک بخش از خطبه بود که تمام شد. البته مطالب درباره حضرت حجت (عج) بیش از این دو خط بوده است؛ ولی مرحوم سید رضی این دو جمله را بیشتر پسندیده و آنها را نقل و بقیه را حذف کرده است.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

ناوبری کتاب