احیانا تعبیر به تدبیر میگردد. آیه شریفه میفرماید: (یدبر الامر من السماء الی الارض ) دعائم الاسلام، ج 2، ص 531، حدیث 1886. البته تمام این خطبه را با ذکر سند و اضافاتی که در نهج البلاغه نیامده است، سبط ابن جوزی در کتاب تذکرة الخواص، صفحه 115 نقل کرده است. از تفاوتهای این نقل با نهج البلاغه و ذکر سند خطبه معلوم میشود که سبط ابن جوزی این خطبه را از منبع دیگری غیر از نهج البلاغه نقل کرده است. "خداوند امر و کار خود را از آسمان به زمین تدبیر میکند."
پس هم ایجاد و هم دوام و بقا، یا به تعبیر دیگر هم خلقت موجودات و هم تدبیر آنها به دست خداوند و به اختیار و قدرت اوست. و آنچه را هم به ما انسانها میبخشد، به عنوان امانت است که پس از مدتی آنها را میگیرد. اگر مثلا به شما فرزندی عطا کرد امانت الهی است در دست شما، و اگر آن را گرفت باز هم امانت خود را گرفته است؛ و در هر دو حال باید ستایش خدا را کرده و شکرگزار او باشیم.
ستودگی خداوند در همه احوال
"و علی ما أبلی و ابتلی"
( و بر آنچه نعمت داد و آزمود.)
اصل "بلا" به معنای اختبار، آزمایش و امتحان است. البته آزمایش الهی هم با نعمت ها انجام میگیرد و هم با از دست رفتن نعمت ها؛ به تعبیر دیگر هم با چیزهای خوب انسان مورد آزمایش واقع میشود و هم با چیزهایی که به نظر ما بد و ناگوار است. بنابراین فردی را ثروتمند میکند و آزمایش و امتحان او در همین ثروت است، و دیگری را دچار فقر و گرفتاری میکند و به این وسیله او را آزمایش مینماید.
نکته دیگر این که "ابلاء" و "ابتلاء" هر دو از نظر ریشه و اصل یکی هستند ولی معمولا "ابلاء" که از باب افعال است در مورد نعمت ها به کار برده میشود. به عنوان نمونه قرآن کریم میفرماید: (و لیبلی المؤمنین منه بلاء حسنا) شرح منظومه (قسمت منطق)، ص 121 (= ج 1، ص 373، چاپ جدید 5 جلدی). "تا خداوند مؤمنان را از جانب خویش نعمت دهد نعمتی نیکو." "ابتلاء" هم معمولا در مورد گرفتاری ها و سختی ها به کار برده میشود.