در توضیح این عبارت ابتدا باید چند مطلب به عنوان مقدمه ذکر شود:
نخست این که وقتی حضرت میفرماید: شما دانستید که حاکم اسلامی باید دارای شرایطی باشد، این سؤال مطرح میشود که این مطلب را از کجا دانستیم ؟ آیا از طریق آیات قرآن دانستیم یا از طریق روایات و سنت پیامبراکرم (ص) و یا از راه عقل و فطرت به این نتیجه رسیدیم ؟
به طور کلی در قرآن آیاتی وجود دارد که میتوان در مورد شرایط حاکم و فرمانروای مسلمین به آنها تمسک کرد. در سنت پیامبر(ص) و روایات اهل بیت (ع) نیز، مطالبی که بتوان از آنها در مورد این موضوع استفاده کرد اندک نیست. افزون بر آن وجدان و فطرت و عقل انسان نیز چنین حکم میکند که فرمانروای جامعه اسلامی باید دارای شرایطی ویژه باشد.سیره ابن هشام، ج 1، ص 262 تا 264.
ما در اینجا در نظر نداریم که آیات مربوط به این موضوع را بحث کنیم، ولی به طور اجمال عرض میکنیم که از آیات قرآن میتوان برخی از شرایط لازم و ضروری حاکم اسلامی را به دست آورد.
به عنوان نمونه قرآن کریم میفرماید:
الف - (أفمن یهدی الی الحق أحق أن یتبع أمن لا یهدی الا ان یهدی فما لکم کیف تحکمون ) ر.ک : أسد الغابة، ج 3، ص 414؛ الاصابة فی تمییز الصحابة، ج 2، ص 487 در ترجمه عفیف کندی؛ و تاریخ طبری، ج 2، ص 56. "پس آیا کسی که به سوی حق هدایت میکند سزاوارتر است پیروی شود یا آن کس که هدایت نمی یابد مگر این که هدایت شود؛ پس شما را چه شده است، چگونه حکم و قضاوت میکنید؟"
از این آیه حداقل به دست میآید که کسی باید هدایت و رهبری جامعه را به عهده گیرد که خود هدایت شده باشد.