خداوند در سوره زمر میفرماید: (ألله یتوفی الانفس حین موتها والتی لم تمت فی منامها، فیمسک التی قضی علیها الموت و یرسل الاخری الی أجل مسمی ) ابن أبی الحدید (ج 7، ص 201)، و در نسخه خطی و نیز شرح ابن میثم در قسمت شرح آن "خداوند جان مردم را به هنگام مرگشان میگیرد، و نیز جان کسانی را که نمرده اند در خوابشان [ میگیرد]؛ پس جان کسی را که مرگ را بر او حتم کرده است نگاه میدارد و جانهای دیگر را تا مدتی معین باز میفرستد."
این آیه شریفه خیلی درس به انسان میدهد؛ همان طور که ملاحظه میکنید خداوند مرگ و خواب را در یک ردیف قرار داده است و میفرماید: خدا تحویل میگیرد نفوس را در هنگام مردن آنها، و آن را که نمرده است روحش را در خواب میگیرد. پس خواب و مرگ به حسب حقیقت یک سنخ اند؛ یعنی هر دو به نحوی خروج از عالم ماده و ارتباط با عالم مثال هستند.
در عالم خواب بدن طبیعی شما در اتاق زیر پتو در حال استراحت است، ولی خواب میبینید که در باغ سرسبزی در حال گردش و تفریح میباشید و یا مشغول میوه خوردن هستید. میوه خوردن و یا گردش شما به وسیله بدن است ولی نه این بدن طبیعی که در حال استراحت است بلکه با بدن مثالی؛ شما در خواب گردش میکنید و احتمالا در جایی گرفتار میشوید و مثلا حیوانی به شما حمله میکند و بعد که از خواب بیدار میشوید خوشحال هستید که چه خوب شد بیدار شده و نجات پیدا کردید. همه اینها نمونه عالم برزخ است؛ در عالم برزخ هم گاهی خوش و گاهی بد میگذرد.
بدن طبیعی و بدن مثالی را میتوان به پوست انداختن مار تشبیه کرد. مار وقت پوست انداختنش همان طور که راه میرود پوست خود را رها میکند و با پوست