اگر کسی باطن دنیا را واقعا مجسم کند در حقیقت مانند همان مردار بدبو میباشد. گاهی که انسان در فیلم های مستند تلویزیونی حیواناتی را مشاهده میکند که مرداری را پیدا کرده و بر سر آن نزاع میکنند بدش میآید؛ غافل از این که خود انسانها نیز غالبا در همین مسیر میباشند.
پیامدهای سوء دلبستگی و عشق به دنیا
"و من عشق شیئا أعشی بصره، و أمرض قلبه"
( و هر کس عاشق چیزی شود چشمش را شب کور کند، و دلش را بیمار گرداند.)
"أعشی" از ماده "عشی" به معنای ضعف چشم و شب کوری است.
حضرت میفرماید: کسی که به چیزی یا به شخصی علاقه شدید پیدا کند و او را عاشقانه دوست بدارد، دیگر عیوب و اشکالات او را نمی بیند و دلش بیمار شده و از حق منحرف میشود و از بی طرفی نسبت به او بیرون میآید.
تعبیر به "أعشی" و شب کوری در این عبارت به لحاظ آن است که بیانات حضرت علی (ع) درباره دنیا بود، در نتیجه میفرماید: کسی که علاقه مفرط و شدید نسبت به دنیا پیدا کند و فریفته آن گردد مانند این است که در تاریکی دنیا حقایق را نمی بیند و نمی فهمد. هر کس چیزی را به شدت دوست بدارد محو آن شده و در نتیجه چشم او را شب کور میکند و قلب و دل او را بیمار کرده و از حق منحرف مینماید.
"فهو ینظر بعین غیرصحیحة ، و یسمع بأذن غیرسمیعة"
( پس او با چشم ناسالم میبیند، و با گوشی که شنوا نیست میشنود.)
کسی که عاشق چیزی است در اثر توجه کامل به آن نمی تواند حقایق دیگر را ببیند و یا بشنود. از این رو عموم مردم که عاشق دنیا و فریفته آن شده اند، نمی توانند درک صحیحی از حقایق این عالم داشته باشند.