کنید. و ما این دو نفر را انتخاب کردیم و از آنها پیمان گرفتیم که بر اساس قرآن حکم کنند و از قرآن تجاوز ننمایند، ولی آنها از قرآن تجاوز کرده و از حق منحرف شدند و به تحیر و سرگردانی دچار گشتند.
حضرت در اینجا به طور مفصل بیان نفرموده که میخواست به جای ابوموسی چه کسی را انتخاب کند، ولی همان طور که میدانید حضرت میخواستند مالک اشتر یا حداقل ابن عباس را برای این کار مهم برگزینند اما خوارج اصرار کردند که ابوموسی باشد. زیرا به نظر آنها ابوموسی سابقه دار و از صحابه پیغمبر و مقدس و در ضمن بیطرف بود و در جنگ صفین شرکت نداشت.
نکته دیگر این که حضرت میفرمایند: این دو نفر (ابوموسی و عمروعاص) از قرآن تجاوز کردند، برای این است که قرآن هرگز اجازه نمی دهد که کسی معاویه فاسق و فاجر را انتخاب کند و علی (ع) را کنار بگذارد. قرآن کریم درباره افرادی که قابلیت هدایتگری و پیروی دارند میفرماید: (أفمن یهدی الی الحق أحق أن یتبع أمن لا یهدی الا أن یهدی فما لکم کیف تحکمون ) برای تفصیل بیشتر رجوع کنید به: دراسات فی ولایة الفقیه، ج 1، ص 563 تا 566؛ مبانی فقهی حکومت اسلامی، ج 2، ص 358 تا 361. "آیا کسی که به راه حق هدایت میکند سزاوارتر است که پیروی شود یا کسی که راه نمی یابد مگر آن که هدایت شود، پس شما را چه شده است، چگونه حکم میکنید؟"
"و ترکا الحق و هما یبصرانه، و کان الجور هواهما فمضیا علیه"
( و حق را در حالی که هر دو آن را میدیدند رها کردند، و ستم خواهش نفسانی آن دو بود پس آن را انجام دادند.)
در بعضی از نسخه ها "فمضینا علیه" آمده که غلط است.
|ابوموسی و عمروعاص هر دو میدانستند که علی (ع) نسبت به معاویه افضل است،